Технічні характеристики та принцип роботи рокли, гідравлічного візка

Візок, або рокла, є окремим видом пересувної техніки, що використовується для транспортування вантажів, розміщених на піддонах. Це обладнання широко використовується на складах і в торгових приміщеннях, забезпечуючи максимальну ефективність при прийманні й відвантаженні різних товарів. Нижче розберемо принцип роботи рокли, види й особливості пристроїв, а також розглянемо запобіжні заходи при експлуатації.

Пристрій і принцип дії

Від традиційних візків гідравлічні рокли відрізняються конструкцією. Основним механізмом пристрою є гідродомкрат. Він використовується для підіймання й опускання платформи, причому для виконання операцій приймальнику потрібно застосовувати мінімум фізичних зусиль.

Основні елементи конструкції:

  • вантажні вили;
  • передня колісна опора;
  • задні ролики, розташовані на кожній вилці;
  • ручка для керування візком;
  • вбудований важіль, що забезпечує підіймання й опускання платформи;
  • гідравлічний механізм.

Також пристрій обладнується вбудованими маслянками, що забезпечують якісне змащування вузлів і спрощують обслуговування візка. В залежності від призначення та моделі, в роклах можуть передбачатися додаткові функції. Корисними для складу будуть вбудовані ваги, що дозволяють максимально точно визначити масу вантажу.

Простота конструкції рокли забезпечує зручність експлуатації та довговічність обладнання. Причому керувати таким візком зможе кожен. Щоб почати роботу з пристроєм, немає потреби проходити спеціальне навчання. Для розуміння принципу дії техніки й основних правил буде потрібно не більше ніж 10 хвилин. Як показує практика, 1-2 робочих змін цілком достатньо, щоб навчитися ефективного використання рокли.

Особливості використання       

Основним пристроєм в будь-який візку є гідравлічна система. Цей вузол приводиться в дію насосом, головна функція якого полягає в забезпеченні необхідного рівня тиску. Гідравлічний привід розташовується на спеціальній платформі, для керування якою передбачається держак.

Вили майданчику використовуються для взяття піддону з вантажем. Спеціальний кутовий агрегат застосовується для з'єднання конструктивних компонентів із гідравлічним пристроєм. У більшості сучасних візків передбачається можливість взяття піддонів в обох напрямках – поперечному або поздовжньому.

Зрозумілий принцип дії та простота використання – головні переваги гідравлічної тачки. Щоб взяти піддон з вантажем, слід під'їхати вилами та виконати підняття, використовуючи держак. Вантаж транспортується до потрібного місця та знімається. Якщо гідравлічна техніка передбачає можливість підіймання на висоту, це дозволить значно швидше переставляти вантажі на стелажі.

Загалом рокли досить надійні та практичні. Але, як і будь-які інші типи техніки, конструктивні елементи гідравлічних візків схильні до зносу. До витратних матеріалів слід віднести колеса. Хоча вони і служать досить довго, з часом зношуються та потребують заміни. Ознайомтеся з вибором і характеристиками роликів у каталозі, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/.

Види пристроїв

Можна виділити такі типи техніки згідно з конструктивними особливостями:

  1. Стандартні. Вантажопідіймальність таких пристроїв становить не більше ніж 2 тонни. Цей тип техніки вважається найдоступнішим за ціною. Комплектація рокли зносостійкими роликами дозволить використовувати обладнання на вулиці.
  2. Широкі. Такі гідравлічні візки застосовуються для транспортування вантажів із нестандартними розмірами. Для виробництва корпусу та ходової частини використовуються високоміцні матеріали.
  3. З вагами. Пристрій вимірювання ваги вантажу розташовується під гідравлічним вузлом. Контролери встановлюються у вилах, а самі ваги живляться від компактних АКБ. Батарейки вимагають періодичного підзаряджування. Похибка у вимірюванні до 1 кілограма вважається нормою.
  4. Ножиці. Оптимальний тип для підіймання вантажів на висоту.
  5. Титани. Один із найбільш вантажопідіймальних варіантів. Пристрій може підняти до 5 тонн завдяки посиленому гідравлічному механізму з максимальним захистом. Чим якісніше виконання рокли, тим вище буде її маневровість навіть при великому навантаженні.
  6. Низкопрофільні. Призначені для роботи переважно з піддонами американського або європейського типу.
  7. Укорочені/подовжені. Перші більш компактні та підходять для складських приміщень з обмеженою площею. Укорочені моделі поміщаються в багажниках авто. Подовжені конструкції розроблені для перевезення габаритних вантажів.

Візки спеціального призначення поділяються на три категорії: для транспортування рулонів, з нержавійної сталі, а також високоманеврові рокли.

Коротко про використання

Кілька порад з експлуатації гідравлічних пристроїв:

  • не перевищуйте максимально допустиму для переміщення вагу вантажів;
  • контролюйте справність гідравлічного вузла;
  • прокачування рідини в робочу ємність здійснюється при повній амплітуді руху держака;
  • контролюйте стан підшипників.

Щоб виключити ймовірність передчасного зносу роликів, не допускайте транспортування вантажів по нерівних підлогах. Висока швидкість при їзді по поверхнях із перешкодами (ямами, виступами) призводить до деформування коліс.