Транспортні візки, особливості конструкції

Транспортний візок знайшов широке застосування в переміщенні будівельних матеріалів і збірних виробів, готової продукції та інших важких предметів на малі відстані. Завдяки своїй універсальності та простоті у використанні, такий засіб малої механізації в залежності від виду використовується на складах і в побуті, у цехах промислових підприємств і на будмайданчиках, у магазинах і навіть медичних установах. Його вантажопідіймальність може становити від ста кілограмів до двох і більше тонн, що дозволяє виконувати транспортування широкого переліку різних виробів і матеріалів.

Транспортні вантажні візки можна розділити на три основні види, а саме:

  • самохідні;
  • гідравлічні;
  • ручні.

Кожен із цих різновидів має низку унікальних особливостей, які визначають можливість їх використання для розв’язання конкретних завдань.

Самохідні вози

Візки цього класу є електричним транспортним обладнанням вилкового типу. Зазвичай їх застосовують на виробничих підприємствах і у складських приміщеннях з великим оборотом вантажів. Їх головна особливість полягає в тому, що вони призначаються для перевезення вантажів на піддонах.

Обов'язковим елементом конструкції такого воза є мотор, що працює від акумулятора, з приводом на колеса, який функціонує від батареї. Для підіймання піддонів використовується вилковий пристрій. При цьому, на відміну від традиційного навантажувача, у транспортних візках цього типу відсутнє місце для посадки оператора. Однак деякі моделі оснащуються відкидною ніжкою, на якій може переміщатися людина, що керує технікою. Швидкість візка не перевищує п'ять кілометрів на годину, а серед її переваг варто згадати:

  • високу маневровість;
  • велику вантажопідіймальність;
  • простоту в керуванні;
  • швидке навантаження й розвантаження.

Під час роботи такі пристосування практично не видають шумів, а відсутність вихлопів забезпечує можливість їх застосування у приміщеннях без примусової вентиляції.

Гідравлічні вози

Це один із різновидів ручних вантажних візків, які, як і попередні пристрої, призначаються для транспортування різних предметів на піддонах. Їх головна особливість полягає в наявності гідравлічного приводу, завдяки якому виконується підіймання вантажу.

Такі візки також називають роклами, а їх вантажопідіймальність становить до трьох тонн. Завдяки колесам невеликого діаметра вони стійкі та надійні.

Крім того, гідравлічні транспортні візки відзначаються:

  • повною енергонезалежністю;
  • широким модельним рядом (у продажу можна зустріти модифікації з інтегрованими вагами або навіть лічильником пробігу);
  • простотою в керуванні.

Однак варто зазначити, що при великому завантаженні для переміщення такого механізованого засобу може знадобитися кілька людей.

Важливо! Підіймально-транспортний візок гідравлічного типу призначений для експлуатації у приміщеннях і на територіях з рівними поверхнями. У разі наявності великих вибоїн така техніка може втратити свою стійкість, що може стати причиною падіння вантажу.

Ручні візки

Ручні транспортні візки є найбільш доступними і тому найбільш поширеними на підприємствах різного роду діяльності. Вони підходять для переміщення вантажів вагою до 600 кілограмів і представлені широким рядом моделей.

Ручні транспортні візки для цеху та складу бувають:

  • платформні;
  • контейнерні;
  • поличні;
  • двоколісні.

Пристрої першого типу є найбільш популярними на виробничих підприємствах, являючи собою платформу на чотирьох колесах і з держаком керування П-подібного типу. Відзначаються найвищою серед усіх різновидів ручних возів вантажопідіймальністю та прекрасно підходять для транспортування різних вантажів: від ящиків до збірних конструкцій.

Контейнерні транспортні візки на виробництві використовуються в тих випадках, коли необхідно запобігти ймовірності розсипання виробів, що перевозяться. Вони оснащені високими бортами та призначені для переміщення дрібногабаритних вантажів насипом.

Щодо поличних моделей, то вони виконуються у вигляді стелажів на колесах, а двоколісні модифікації представлені найбільш широким розмаїттям техніки. Вони можуть бути як універсального типу, так і спеціалізованими, наприклад для перевезення газових балонів або бутлів із водою.

Увага! Довговічність і практичність будь-якого візка безпосередньо залежать від якості використаних у її конструкції коліс. Тому при виборі виробу цьому елементу необхідно приділити особливу увагу.