Що таке ручний гідравлічний візок (рокла) з вагами та що враховувати в процесі вибору обладнання

Що таке ручний гідравлічний візок (рокла) з вагами та що враховувати в процесі вибору обладнання

Ручний гідравлічний візок із вагами – складське обладнання, яке характеризується широкою функціональністю. Наявність такої техніки дозволяє водночас виконувати кілька завдань, що дуже важливо на будь-якому підприємстві. Одним із пріоритетів для співробітників є швидкість виконання складських операцій. Однак зайва поспішність може призвести до порушення правил безпеки. Ручна гідравлічна рокла з вагами дозволяє уникнути ризиків виникнення помилок при переміщенні вантажів, тому що дає можливість не тільки транспортувати піддони та піднімати їх з мінімальними зусиллями, а й зважувати.

Конструктивні особливості складської техніки

Рокла з вагами для піддонів – це багатофункціональне обладнання, яке відрізняється простим ручним керуванням. Техніка адаптована під потреби різних підприємств, знайшла застосування на складах, доках, у відвантажувальних та приймальних пунктах, виробничих цехах, а також у комерційному секторі. Інша назва – підйомні ваги. Завдяки використанню такого обладнання спрощується транспортування палетованих вантажів, оскільки економляться трудовитрати та час.

Візок із вагами відрізняється укріпленою конструкцією. Внаслідок цього модель застосовується для переміщення важких піддонів. У вила вбудовані спеціальні тензодатчики, які дозволяють точно зважувати вантажі, котрі підлягають транспортуванню.

Важливо! Візок комплектується вагами, які мають панель керування. Команди вибираються за допомогою кнопок, клік здійснюється навіть при натисканні в рукавичках.

Надійність роботи спецтехніки залежить від якості виготовлення колісної бази. Рокла оснащена двома кермовими колесами та комплектом роликів. Така комбінація забезпечує відмінну стійкість та маневровість конструкції.

На що орієнтуватися при покупці візка з вагами

При виборі складської техніки необхідно звернути увагу на такі чинники:

  1. Вантажопідйомність обладнання. Експерти рекомендують надати перевагу тій моделі, яка має здатність витримувати високі навантаження. При цьому вантажопідйомність пристрою мусить бути на півтонни більшою, ніж маса піддонів, які потрібно перевозити. Такий вибір виключає ризик використання візка на межі його функціональних можливостей, що позитивно відбивається на експлуатаційному ресурсі конструкції.
  2. Розмір вил. Вибирають цей параметр з урахуванням технічних характеристик вантажів, з якими потрібно працювати. Наприклад, для забезпечення можливості транспортування великогабаритних виробів варто надати перевагу моделі з довгими вилами. При цьому важливе значення має відстань між стелажами. Якщо в приміщенні вузькі проходи, то вибір однозначно варто робити на користь компактної моделі. Крім того, варто враховувати розміри ліфтів та приміщень, куди потенційно необхідно буде заїжджати візком.
  3. Кут повороту. Від цього показника залежить маневровість складської техніки, її здатність виконувати свої функції за умов обмеженого простору.
  4. Матеріал виготовлення коліс. Саме на них припадає основне навантаження, тому до якості таких елементів завжди висуваються підвищені вимоги. Опори використовуються в складних умовах, отже, повинні добре переносити кочення при транспортуванні важких вантажів, бути стійкими до зношування, деформації, температурних перепадів, вологості, механічних пошкоджень. Вибір коліс для візка має здійснюватися з урахуванням умов експлуатації. Наприклад, поліуретанові вироби є універсальною моделлю, яку можна використовувати на будь-яких поверхнях. Основні переваги – зносостійкість, механічна міцність, безшумність у процесі роботи, довговічність, надійність виконання. Вони не деформують поверхню підлоги під час транспортування важких піддонів, не видають багато шуму в процесі роботи. Крім поліуретанових, існують інші типи опорних елементів. Ознайомитися з широким асортиментом коліс можна, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/.
  5. Особливості виконання індикатора ваги. Головна вимога – надійний захист від вологи та пилу, які негативно позначаються на роботі електроніки. Герметичність індикатора ваг – гарантія точності їхньої роботи в будь-яких умовах.

При виборі складського обладнання необхідно звернути увагу на температурні умови експлуатації. Якщо роботи потрібно виконувати в неопалюваних приміщеннях, то краще вибрати роклу з прогумованими накладками, тому що в зимовий час братися за металеві елементи буде некомфортно.

Як відкалібрувати ваги перед початком використання обладнання

Щоб пристрій надавав точні показання, необхідно провести процедуру налаштування його роботи. Алгоритм калібрування ваги досить простий, передбачає виконання наступних дій:

  1. Розміщення обладнання на великій рівній плоскій поверхні.
  2. Активація роботи індикатора ваги за допомогою натискання на відповідну кнопку. Якщо всі умови виконані правильно, на екрані з'явиться значення «0» з обраною одиницею ваги (наприклад, «0 g»).
  3. Встановлення на балки дерев'яної палети.
  4. Тарування ваг. На дисплеї має з'явитися значення «0».
  5. Установка калібрувальних гир на ваги. Їх потрібно розміщувати по одній, починаючи з найважчої та закінчуючи найлегшою.

Увага! Щоб переконатися в коректності роботи пристрою, процедуру калібрування потрібно проводити кілька разів.

Замість підсумку

Візок із вагами характеризується низкою переваг, серед яких варто зазначити мобільність, маневровість, практичність, універсальність, довговічність, функціональність. Таке обладнання розраховане на інтенсивну експлуатацію у складних умовах, підходить для вирішення широкого спектра завдань. Спецтехніка дозволяє оператору одночасно транспортувати та зважувати вантажі, що дає можливість економити час та спростити процес переміщення важких піддонів.