2 січня
25 листопада
28 грудня

5 відмінностей штабелера (stacker) від річтрака (reach truck)

5 відмінностей штабелера (stacker) від річтрака (reach truck)

Вилковий навантажувач – це найпопулярніший тип складського обладнання. З його допомогою виконується 2/3 всіх вантажно-розвантажувальних робіт. У цю категорію складського обладнання входять два варіанти спецтехніки: штабелери та річтраки. Останні мають меншу функціональність. Чим вони відрізняються? Якими особливостями характеризується спецтехніка? Про все розповімо докладніше.

Модельний ряд штабелерів

Основне призначення навантажувача – укладання вантажів у штабелі та підняття їх на верхні стелажні полиці. Техніка характеризується компактною конструкцією, тому добре справляється зі своїми функціями в умовах обмеженого простору. Навіть якщо проходи вузькі, можна використовувати штабелери. Управління роботою техніки здійснюється за допомогою довгої ручки. Тому в процесі експлуатації обладнання труднощів не виникає.

Залежно від конструкції та особливостей управління штабелери класифікуються на декілька моделей:

  1. Механічні. Оснащені вантажопідйомною щоглою, рамою з вилами, на які встановлюють палети, шасі на поворотних колесах, гідровузлом, який запускається вручну. Для частого використання модель не підходить, адже механічні пристрої – це найкращий вибір для складів із невеликим вантажообігом. Техніка здатна піднімати палети на висоту до трьох метрів, внаслідок чого знайшла застосування в різних сферах.
  2. Електрогідравлічні. В основі конструкції – щогла, рама з вилами, колісні опори, гідроциліндр, робота якого активізується від акумуляторної батареї або електричної мережі. Вражають функціональні можливості моделі: електрогідравлічне обладнання здатне піднімати вантаж на висоту до 6 метрів.
  3. Самохідна техніка з електрогідравлічним приводом. Така модель, на відміну від механічних та електрогідравлічних варіантів, відрізняється ширшим функціоналом. Самохідна техніка може підіймати вантажі на висоту до 8 метрів. Вона переміщається складським приміщенням зі швидкістю 8 км на годину. На одній зарядці акумуляторної батареї обладнання здатне працювати до 10 годин. Вантажопідйомність техніки складає до 3 500 кг. Ця модель відрізняється безшумною роботою, недорогим обслуговуванням, простим керуванням.

Спецтехніка цього типу знайшла застосування в складських умовах, для котрих характерне щільне розміщення стелажів.

Конструктивні особливості річтрака

Дана модель спецтехніки поєднує в собі найкращі якості штабелера та вилкового навантажувача. Річтрак призначений для роботи на складі з висотою зберігання вантажів до 12 м, в умовах обмеженого простору – вузьких проходах (ширина має становити не менше ніж 1 600 мм).

Конструктивно техніка складається з наступних елементів:

  • рами, виготовленої з оцинкованої сталі;
  • телескопічної щогли, яка може висуватися;
  • вил, які відрізняються вільним ходом;
  • колісних опор, які забезпечують можливість переміщення конструкції;
  • кабінки оператора. У ній передбачено встановлення панелі, за допомогою якої здійснюється керування роботою обладнання;
  • контрвантажу, який забезпечує рівновагу, що покращує контроль за виконанням операції.

Щоб розширити функціональність обладнання, можлива його додаткова комплектація іншим устаткуванням (наприклад, телескопічними вилами або щоглою з нахилом).

Увага! Застосування річтрака для виконання робіт дозволяє збільшити щільність зберігання товарів на одну третину або більше (залежно від висоти приміщення та типу стелажної конструкції).

Основні відмінності між складською технікою

Експерти рекомендують здійснювати вибір навантажувачів з урахуванням їхніх технічних характеристик, які визначають експлуатаційні властивості обладнання. При цьому потрібно розуміти, чим відрізняються штабелери та річтраки:

  1. Тип конструкції. Штабелер оснащений стаціонарною щоглою, річтрак – висувною. У першому випадку забезпечується переміщення вантажів лише в напрямку вгору-вниз. Rich truck належить до категорії більш технологічної техніки, тому що в конструкції передбачена установка висувного вантажопідйомника.
  2. Максимальна висота підйому вил. У річтраків вона досягає 12 метрів, а ось штабелери характеризуються «скромнішими» показниками. Останні здатні піднімати вила на висоту до 8 метрів.
  3. Максимальна здатність навантаження. Вантажопідйомність річтрака складає до 2 500 кг, штабелера – до 3 500 кг.
  4. Продуктивність та точність роботи. Річтрак впевнено виграє в цій номінації. За допомогою застосування даної техніки обробка вантажів прискорюється вдвічі.
  5. Тип колісної бази. Річтраки оснащуються опорами з діаметром близько 200–250 мм, штабелери – лише 80 мм. Великі колеса дозволяють техніці з легкістю долати будь-які перешкоди на шляху. Завдяки цій особливості річтраки без проблем переміщуються грубими підлогами. При цьому потрібно розуміти, що колісні опори зазнають високих навантажень у процесі роботи спецтехніки. При недотриманні правил експлуатації та несвоєчасному обслуговуванні вони виходять з ладу, паралізуючи виконання складських операцій. Щоб відновити працездатність обладнання, необхідно швидко замінити зношені комплектуючі, попередньо ознайомившись з асортиментом коліс на сайті https://www.fregat.com.ua/katalog/.

Завдяки простій конструкції штабелери відрізняються більш доступною вартістю в порівнянні з річтраками. Вибирати обладнання необхідно з урахуванням умов експлуатації та типу робіт, відштовхуючись від потреб підприємства та виділеного бюджету на купівлю спецтехніки. Ціна річтрака швидко окупається його підвищеною продуктивністю та широкою функціональністю.