Колеса для візків, який матеріал краще вибрати?

З якого матеріалу найкраще вибрати колеса для візків

Колеса – один із головних елементів ходової частини складської техніки. Від правильного вибору залежить довговічність і надійність роботи обладнання. Тому до питання треба підійти відповідально. При виборі коліс для візків матеріал є важливим параметром, який впливає на робочі характеристики виробів.

Крім того, необхідно звертати увагу на тип конструкції, розміри, наявність підшипника та спосіб встановлення опори. Розглянемо докладніше, як вибір матеріалу впливає на експлуатаційні якості колеса.

Який варіант буде оптимальним

Однозначної відповіді на це питання немає, адже вибір багато в чому залежить від умов експлуатації техніки. Сьогодні для виготовлення конструкцій використовуються такі матеріали:

  • метал;
  • пінополіуретан;
  • поліамід;
  • полімерні метали;
  • поліуретан;
  • гума.

Кожен із матеріалів має специфічні характеристики, які визначають сферу його застосування. Зупинимося докладніше на кожному варіанті.

Поліуретан та його переваги

Особливість конструкцій із цього матеріалу – унікальні експлуатаційні властивості. Колеса стійкі до зносу, мають підвищену міцність, не втрачають робочих якостей при контакті з агресивним середовищем (наприклад, розчинниками органічного походження, бензином, кислотним і лужним розчинами).

Поліуретан характеризується біологічною інертністю, внаслідок чого вироби з нього не схильні до впливу патогенних мікроорганізмів. Ще один плюс коліс із цього матеріалу – еластичність та стійкість до деформацій. Виріб зберігає форму, незважаючи на великі механічні навантаження та несприятливе довкілля (екстремально низька або висока температура).

Важлива перевага – низький рівень шуму, який видає поліуретанове колесо під час руху. Крім того, матеріал є чудовим електроізолятором.

Гума та її особливості

Головні переваги виробів – доступна ціна та універсальність. Гумове колесо ідеально підходить для переміщення нерівною поверхнею. Матеріал має амортизувальні властивості, які дозволяють ефективно «гасити» вібрації. Гума зберігає експлуатаційні якості за температури від -20 до +50 градусів.

Додатковий плюс – мінімальний рівень шуму, який гарантує користувачам акустичний комфорт. Гума відрізняється міцністю та довговічністю. Вироби можна експлуатувати практично за будь-яких умов. Матеріал стійкий до порізів. Єдиний недолік гуми – це швидке стирання, у результаті чого через певний час доведеться міняти обід.

В окрему групу виділяють термостійкий матеріал, який відповідає нормам протипожежної безпеки. Вироби задовольняють санітарним вимогам, а це дозволяє застосовувати їх у харчовій промисловості. Інші переваги термостійких коліс полягають у наступному:

  • стійкість до перепадів температурного режиму;
  • забезпечення надійного зчеплення з поверхнею, у тому числі з підлогою, яка виготовлена з кахлю;
  • стійкість до дії агресивних складів;
  • проста конструкція колеса, що гарантує легкість ремонту за потреби;
  • підвищена вантажопідйомність.

Завдяки цим властивостям термостійкі колеса успішно застосовують у різних галузях промисловості та побуті.

 

Поліамід та його переваги

Колеса з цього матеріалу відрізняються довговічністю. Вони не втрачають експлуатаційних властивостей при підвищеній температурі та при контакті з лужними засобами. Крім того, матеріал демонструє високу стійкість до механічних пошкоджень.

Інші його переваги:

  • стійкість до різких перепадів температурного режиму. Робочий діапазон температур поліаміду становить від –20 до +80 градусів. Такі властивості дозволяють використовувати колеса на більшості виробництв. Виняток становлять сфери промисловості, де спостерігаються екстремально високі чи низькі температури. У цьому випадку потрібно застосовувати термостійкі моделі;
  • відсутність слідів. Поліамідні колеса не залишають міток при пересуванні або різкому гальмуванні. Це особливо актуально для приміщень, у яких встановлені дорогі підлоги;
  • стійкість до деформації. Вироби зберігають форму навіть за умов інтенсивної експлуатації;
  • відмінна вантажопідйомність. Поліамідні моделі легко справляються з переміщенням вантажів вагою до 1 тони.

Додатковий плюс – простота догляду. Виріб можна легко та швидко очистити від будь-яких забруднень. З видаленням бруду, що в'ївся, відмінно справляється пара.

Пінополіуретан та його особливості

Такі конструкції називають цільнолитими (суцільними). Для їхнього виготовлення використовується газонасичена пластмаса. Ще одна особливість матеріалу – наявність на колесах малюнка протектора, який забезпечує відмінне зчеплення з підлогою.

Важлива перевага пінополіуретанових коліс – підвищена витривалість, що дозволяє використовувати їх на нерівних поверхнях, у тому числі на асфальті та ґрунтовці. Конструкції стійкі до впливу атмосферних явищ. Волога, різка зміна навколишньої температури та інші чинники не впливають на експлуатаційні характеристики виробів. Сам пінополіуретан не вступає в реакцію з агресивними речовинами, а також не схильний до впливу патогенних мікроорганізмів. Тому колеса знайшли широке застосування на виробництвах, де доводиться мати справу з кислотою, лугами або паливно-мастильними матеріалами.

Додаткові переваги виробів із пінополіуретану – безшумне пересування. Такі колеса рухаються легко та плавно. Водночас вони досить маневрові, що дозволяє застосовувати їх у тісних приміщеннях. Завдяки пористій структурі на поверхні матеріалу не з'являються тріщини чи порізи. Це відкриває можливість використання виробів у будівництві. Рівень вантажності одного колеса становить 200 кг, що вважається непоганим показником.

Полімерні вироби

Основа матеріалу – фенольна смола з додаванням спеціальних волокон для надання опорі міцності. Виготовлення коліс здійснюється за умов підвищеного тиску. Такий підхід дозволяє отримати на виході конструкцію, не схильну до впливу корозії та агресивних речовин. Колеса не залишають слідів, що робить їх оптимальним варіантом для підлог, які легко брудняться.

Додаткова перевага – висока вантажопідйомність. Кожне колесо витримує вагу до 300 кг. Його робоча температура досягає позначки +250 °C.

Обережно! Колеса з полімерних матеріалів не призначені для експлуатації в приміщеннях із різнорівневим покриттям для підлоги.

Металеві варіанти

Ця група коліс представлена виробами з металів:

  • чавуну. Такі конструкції спеціально розроблені для підвищених навантажень. Вони легко витримують значну вагу та зберігають свої характеристики в температурному діапазоні від -30 до + 300 °C;
  • алюмінію. Це ідеальний варіант для використання в умовах підвищеної температури (наприклад, у коптильні або хлібопекарській печі);
  • сталі. Колеса оснащені гумовим обідком, який забезпечує оптимальне зчеплення з поверхнею підлоги. Вироби з цього матеріалу вирізняються тривалим терміном експлуатації.

Ознайомитися з широким асортиментом коліс для промислових візків можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/. Вся продукція сертифікована, що гарантує її відповідність нормативним стандартам. За необхідності варто проконсультуватися зі спеціалістом, який розповість, як вибрати колісні опори, які оптимально відповідають потребам клієнта.