Як вибрати колісні опори для ручних вантажних візків

5+ критеріїв вибору колісних опор для ручних вантажних візків

Колесо — основний елемент вантажного візка, який забезпечує переміщення обладнання по складу, цеху або будівельному майданчику. Тому якість його виготовлення має бути бездоганною. Технічні характеристики виробу визначають надійність конструкції. Враховуючи різноманітність пропозицій на ринку, питання, як вибрати колісні опори, ставить собі практично кожен потенційний покупець. Фахівці рекомендують робити ставку на умови експлуатації та рівень навантаження.

Різновиди коліс

Основою класифікації роликових опор є сфера застосування обладнання. За цим параметром вони поділяються на кілька груп:

  • промислові. Такі опори встановлюють на обладнання, призначене для застосування у будівельній та промисловій (харчовій, деревообробній, легкій) сфері;
  • складські. Конструкціями такого типу оснащуються гідравлічні рокли та вантажопідйомні пристрої;
  • спеціального призначення. До цієї категорії належить обладнання, яке експлуатується в складних умовах, наприклад, при екстремально низькій або високій температурі. Окрім того, до цієї групи включають габаритні колеса, які працюють з підвищеними навантаженнями (до 7 тон на 1 опору);
  • загального призначення. Конструкції встановлюють на візки, які застосовують в супермаркетах, клінінгових компаніях, медичних установах;
  • побутового призначення. Виробами цієї групи оснащуються меблі (комп'ютерні столи, етажерки), садова техніка та устаткування для лікарень, наприклад, пересувні ліжка.

Ознайомитися з широким асортиментом коліс для промислового обладнання можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/.

Залежно від використовуваного матеріалу виділяють такі різновиди конструкцій для візка:

  • поліуретанові. Опори забезпечують легке переміщення візка по поверхні з кахлю, плитки, бетону або цементу. Завдяки цільнолитій конструкції вироби мають підвищену стійкість до механічних пошкоджень;
  • гумові. Універсальні вироби, здатні переміщатися практично по будь-якій поверхні, включаючи ґратчастий настил або наливну підлогу. Додаткові переваги: ​​тривалий термін експлуатації, незначний рівень шуму, стійкість до впливу агресивного середовища та механічних пошкоджень. Розрізняють одинарні та здвоєні колеса з гуми;
  • поліамідні. Головна перевага виробів з цього матеріалу — екологічність. Такі колеса найчастіше використовують у харчовій та медичній сфері;
  • пневматичні. Опори легко долають перешкоди у вигляді нерівностей асфальту або ґратчастого настилу. Але такі колеса дуже вразливі до механічних пошкоджень, наприклад, проколів.

Від обраного матеріалу безпосередньо залежать довговічність, прохідність та стійкість коліс до негативних факторів. Тому цей критерій є одним з ключових при виборі виробу.

Залежно від вантажопідйомності колеса бувають:

  • легкі, витримують навантаження до 200 кг;
  • середні, вантажопідйомність конструкцій сягає 400 кг;
  • великовантажні машини, вироби, здатні переміщати до 1110 кг;
  • укріплені, максимальне навантаження становить 7 т одне колесо.

Важливо! Для визначення навантаження на опору необхідно розділити масу вантажу (включаючи обладнання для транспортування) на кількість коліс за мінусом одного. При цьому відрахування проводиться для страховки, адже при виконанні маневру одне або відразу кілька виробів можуть втратити контакт з підлогою.

Виходячи з умов експлуатації, розрізняють колеса, призначені для використання у приміщеннях, на вулиці, в гарячих цехах та морозильних камерах. Стандартні конструкції зберігають експлуатаційні властивості у температурному діапазоні від 0 до +40 градусів. Вуличний варіант витримує від -20 до +80 градусів. Температурний діапазон останньої групи, до якої належать жароміцні та термостійкі опори, починається від -50 і закінчується +400 градусами.

Важливий критерій класифікації — конструктивний тип. За цим параметром розрізняють колеса, які оснащені:

  • підшипником ковзання. Такі опори вимагають акуратного поводження та не призначені для переміщення важких вантажів;
  • роликовим підшипником. Переваги цієї конструкції полягають у практичності (вимагають мінімального догляду), довговічності та здатності витримувати значні навантаження;
  • кульковим підшипником. Такі колеса призначені для інтенсивної експлуатації. Головні переваги виробів — здатність до переміщення важкого вантажу та довговічність.

За типом кріплення бувають елементи з кронштейном (апаратні) або без нього. Поворотна колісна опора надає техніці маневреності та мобільності. Ці якості особливо актуальні для роботи в невеликих та тісних приміщеннях. Неповоротна колісна опора забезпечує стабільне переміщення обладнання.

При виборі роликових опор вирішальне значення мають такі параметри:

  • матеріал, з якого виконані колеса;
  • тип підшипника;
  • конструктивні особливості;
  • вантажопідйомність;
  • тип кріплення.

Від цих показників залежать робочі характеристики роликових опор. Вибираючи певний варіант, слід враховувати характер експлуатації обладнання. Так, необхідно з'ясувати температурний режим, в якому належить працювати, сферу діяльності компанії, а також особливості покриття для підлоги.

Увага! Термін служби роликових опор залежить від умов їх застосування. Тому перед покупкою рекомендується ретельно вивчити рекомендації виробника щодо цього питання.