Штабелер, конструкція і переваги застосування

Штабелер: особливості конструкції і переваги застосування

Для прискорення проведення різних операцій з вантажами на складі використовується спеціалізована техніка, яка полегшує і спрощує працю персоналу. Кращий вибір — штабелер. Спеціалізоване обладнання поєднує в собі кращі технічні характеристики: надійність, функціональність, вантажопідйомність, зручність управління і високу ефективність застосування. Що таке штабелер? Обладнання являє собою різновид техніки, яка призначена для транспортування, підйому, зняття і установки вантажів різного призначення. Штабелер може використовуватися як на території складу, так і у вуличних умовах: на будівельному майданчику і т. д.

Особливості конструкції

Штабелер (англ. Stacker) за своїм набором функцій практично не поступається навантажувачу, але при цьому таке складське обладнання має меншу вагу і обходиться набагато дешевше при експлуатації.

Конструкція включає в себе такі основні елементи, як:

  • основа (консоль з роликами);
  • опорна рама, яка виготовлена ​​з високоміцної сталі, стійкої до механічних пошкоджень, деформації. В її основі — посилений профіль з двутавра. Ця особливість забезпечує можливість застосовувати техніку для роботи з важкими вантажами;
  • вила, які переміщаються по мачті;
  • щоглова рама;
  • приводний ланцюг;
  • гідравлічний вузол (циліндр з насосом);
  • ручка управління;
  • каретка підйомна;
  • ручка для переміщення;
  • педаль, яка забезпечує підйом і опускання вил;
  • гальмівна система;
  • кермові колеса;
  • захисний екран.

Особливо високе навантаження відчувають колеса, саме тому вони повинні виконуватися з якісних матеріалів. Основа їх класифікації — за матеріалом виготовлення, залежно від якого визначаються експлуатаційні властивості виробів. Крім того, колеса відрізняються і за типом підшипника (роликовий, кульковий, підшипник ковзання), типом кріплення (кронштейн або без нього), діаметром і іншими характеристиками. Якщо опори відпрацювали свій ресурс і вийшли з ладу, їх запросто можна полагодити, докупивши потрібні деталі. Ознайомитися з асортиментом коліс для складського обладнання можна, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/uk/katalog

 

Різновиди штабелера

за типом приводу. Залежно від цієї характеристики розрізняють:

  • ручні штабелери. Гідравлічні пристрої відрізняються більш простою конструкцією, за рахунок чого в процесі експлуатації техніки у оператора не виникає ніяких складнощів. Це найдоступніша за ціною модель, яка може застосовуватися на складах з невисоким товарообігом. Штабелер може піднімати вантаж на висоту до 300 см, вагою від 500 до 1500 кг. Середня продуктивність моделі — до 30 палет за зміну. Гідравлічні моделі невибагливі в обслуговуванні, яке передбачає тільки своєчасну заміну мастила в гідровузлі і зношених коліс;
  • штабелери з функцією електропідйому вантажу. Техніка оснащена ємкою батареєю, від ресурсу якої залежить автономність її роботи. Ручні штабелери з функцією електропідйому дозволяють прискорити виконання складських операцій з мінімальними витратами робочої сили. Обладнання здатне піднімати палети на висоту до 3,5 м. Вантажопідйомність техніки становить від 1000 до 2500 кг;
  • електричний штабелер. У своїй конструкції він включає електродвигун, за рахунок наявності якого забезпечується висока швидкість завантаження/розвантаження і транспортування вантажів. Таку техніку використовують на складах з високою інтенсивністю товарообігу. Управління роботою обладнання здійснюється за допомогою ергономічної рукоятки або спеціальної платформи. Крім того, розрізняють моделі еклетроштабелера, укомплектовані кабіною для оператора, де може бути передбачено сидяче або стояче розміщення. Вантажопідйомність моделі — до 3 000 кг. Штабелер здатний піднімати вантаж на висоту до 6 м. Середня продуктивність електричної моделі — до 60 палет за зміну.

Увага! Електричні штабелери здатні виконувати свої функції тільки на рівній і міцній підлозі. Навіть невеликі пороги і перепади техніка не зможе подолати.

Якій моделі віддати перевагу — гідравлічній, напівелектричній або електричній? Вибір варто робити виходячи з умов експлуатації. Якщо за зміну потрібно перевозити до 20 палет, то спокійно можна купити для складу ручне обладнання і не переплачувати за функцію електропідйому. Додаткові плюси обладнання — маневреність і простота управління. Якщо в зміну персоналу потрібно переміщати більше 20 палет, тоді варто вибрати еклетроштабелер. Техніка легко освоюється, спеціально вчитися нею управляти не потрібно.

Сфера застосування штабелера

Компактна техніка підходить для використання в умовах обмеженого простору і дозволяє швидко укладати палети в штабелі або встановлювати їх на стелажі в кілька ярусів, а також знімати їх і перевозити в інше місце.

Сфера застосування штабелерів досить широка:

  • складські комплекси;
  • логістичні центри;
  • будівельні майданчики;
  • гіпер- і супермаркети;
  • оптові бази;
  • виробничі цехи.

Перш ніж замовити складську техніку для виконання певних завдань, необхідно звернути увагу на її тип приводу і технічні характеристики. Крім того, вибір варто здійснювати з урахуванням умов експлуатації обладнання: інтенсивність застосування (скільки палет потрібно перемістити за зміну і на яку висоту), особливості підлоги та її міцність, тип вантажів (упаковка, габарити, маса).

Застосування такої техніки на складі дає можливість прискорити вантажно-розвантажувальний процес, більш грамотно організувати робочий простір і знизити навантаження на персонал.