Рокла – найпопулярніша і найпоширеніша модель складської техніки

Рокла – найпопулярніша і найпоширеніша модель складської техніки

Рокла – це різновид складської техніки, яка призначена для переміщення різних вантажів, розміщених на палетах. Обладнання цього типу активно використовується в різних сферах: в цехах, логістичних центрах, гіпермаркетах і супермаркетах, на гуртових базах і будівельних майданчиках. Експлуатація візка дозволяє оптимізувати робочий процес, забезпечити максимальну ефективність при прийманні/відвантаженні товарів, знизити навантаження на персонал.

Технічні особливості обладнання

Рокла відрізняється простою конструкцією і невибагливістю обслуговування. Саме тому не виникає ніяких труднощів при освоєнні управління обладнанням. Як показує практика, 1 зміни цілком достатньо, щоб навчитися ефективного використання складської техніки.

Підіймач складається з:

  • рами, виготовленої зі сталі або нержавійки. Матеріал визначає експлуатаційні властивості візка. Перший варіант призначений для використання в стандартних складських умовах. Щоб підвищити робочі властивості обладнання, рама обробляється захисним полімерним порошковим покриттям. Нержавіючі рокли підходять для експлуатації в приміщеннях з підвищеною вологістю і частим перепадом температурного режиму. Крім того, такі моделі використовуються також в приміщеннях, де потрібно дотримуватися високих санітарних вимог (харчова промисловість і фарміндустрія);
  • високої ручки з елементами управління;
  • вбудованого важеля, який забезпечує підняття і опускання платформи;
  • гідравлічного механізму.

Опорні елементи – передні напрямні колеса і задні підвилочні ролики. Перш ніж замовити роклу, необхідно звернути увагу на матеріал, з якого виготовлені опори. Саме останній визначає умови експлуатації транспортного візка.

 
 
 
 

Для будь-якого підлогового покриття підходять колеса, шина яких виготовлена з гуми. Для роботи на кахельній поверхні використовуються поліамідні ролики. Незважаючи на те, що вони видають багато шуму в процесі переміщення техніки, вироби характеризуються довговічністю і невисокою вартістю. Оптимальний варіант – поліуретанові колеса. Їх перевага – м'який і плавний хід, акустичний комфорт в процесі переміщення візка. Ознайомитися з асортиментом напрямних коліс і підвилочних роликів можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/. При виборі опорних елементів, крім матеріалу виготовлення контактного шару, також необхідно звернути увагу на їх діаметр, тип кріплення (з кронштейном або без нього), тип кронштейна (стандартний або посилений), тип підшипника (роликовий, підшипник ковзання). 

Асортимент моделей

Рокла – транспортний візок, представлений кількома різновидами, кожен з яких знайшов своє застосування в певній галузі промисловості: харчовій, хімічній, переробній, будівельній, фармацевтичній та ін. Існує кілька критеріїв, які використовуються для класифікації складського обладнання:

  • тип приводу. Залежно від цієї характеристики, популярністю користується як гідравлічна модель, так і рокла електрична. У першому випадку конструкція передбачає ручне управління. Гідравлічна рокла більш маневрова, ніж модель з електроприводом. Вона призначена для складських приміщень, де спостерігається невеликий товарообіг. Що стосується моделі з електроприводом, то її доцільно використовувати в логістичних комплексах при інтенсивному вантажопотоці;
  • довжина вил. Розрізняють моделі з короткими, стандартними і довгими вилами. У першому випадку їх довжина становить 800 мм, у другому – 1150 мм, в третьому – 1500 мм. Коротка рокла – компактна складська техніка, призначена для використання в умовах обмеженого простору. Стандартна модель підходить для переміщення різних товарів на піддонах, розмір яких становить 1000–1200 мм. Для габаритних вантажів використовуються довгомірні рокли;
  • ширина вил. Розрізняють стандартні і широкі моделі. У першому випадку ширина вил становить 520–550 мм, у другому – 685 мм. Рокли з широкими вилами використовують при переміщенні широких піддонів, застосування яких часом обумовлено специфікою товару;
  • тип конструкції. Розрізняють полегшені, стандартні і посилені моделі. Перші призначені для перевезення вантажів на піддонах вагою від 500 до 1500 кг. Рокли для середніх навантажень характеризуються вищим показником вантажності. Він становить 1500–2000 кг. Рокли з посиленою конструкцією мають здатність витримувати більші навантаження і призначені для транспортування піддонів, маса яких становить до 3 т;
  • мінімальна висота вил від підлоги. Розрізняють стандартні і низькопрофільні рокли. У першому випадку мінімальна висота вил від підлоги складає 75–85 мм, у другому – 35 мм. Низькопрофільні рокли більш зручні при роботі з низькими піддонами;
  • додаткові механізми, які розширюють функціональність складської техніки. У цю категорію входять рокли, укомплектовані вагами. Візок забезпечує не тільки ефективне транспортування вантажів на палетах, а й їх зважування, що дозволяє економити час при перевірці товарів, які надходять на склад і відвантажуються. Ще один різновид спецтехніки – рокла з функцією прискореного підйому. Обладнання оснащене спеціальним домкратом, який забезпечує підняття піддона до верхнього положення всього за кілька натискань ручки. За рахунок застосування такої моделі на складі прискорюється обробка вантажів і полегшується праця персоналу.
 

Увага! Рокли також класифікуються за висотою підйому палети. У випадку зі стандартним обладнанням цей параметр становить 20 см. Рокли з високим підйомом можуть підняти вантаж на висоту до 800 мм.

Рекомендації по використанню

Щоб складська техніка ефективно працювала, незалежно від умов експлуатації, вона повинна проходити сервісне обслуговування. Необхідно стежити за рівнем змащувальної рідини і своєчасно додавати мастило в гідравлічний вузол.

Додаткові рекомендації:

  • не перевищувати рекомендовану виробником максимально допустиму для переміщення вагу піддонів;
  • здійснювати контроль справності гідравлічного механізму;
  • контролювати стан підшипників і в разі зносу елемента своєчасно замінити деталь на нову;
  • виключити переміщення вантажів нерівними підлогами, що незабаром призводить до зносу контактного шару або навіть деформації напрямних коліс чи підвилочних роликів.

Перш ніж замовити складську техніку, необхідно звернути увагу на її конструкційний тип, профіль, ширину і довжину вил, висоту підйому палет і вантажність. Саме ці технічні характеристики визначають експлуатаційні властивості рокли і впливають на вартість обраної моделі.вага! Рокли також класифікуються за висотою підйому палети. У випадку зі стандартним обладнанням цей параметр становить 20 см. Рокли з високим підйомом можуть підняти вантаж на висоту до 800 мм.