Як відремонтувати гідравлічний візок (роклу)

Як відремонтувати гідравлічний візок (роклу)

Візок — обладнання для складу, призначене для переміщення вантажів. Рокла оснащується ручним приводом, який дозволяє піднімати навіть важкі предмети. Як правило, обладнання піддається інтенсивній експлуатації. Такий візок — невід'ємний елемент будь-якого вантажно-розвантажувального процесу.

Вихід з ладу обладнання дезорганізовує роботу складу. Неспеціалісти не завжди можуть визначити характер поломки, що викликає розчарування технікою. Представлені нижче поради допоможуть діагностувати і усунути найпоширеніші несправності без необхідності залучення професіоналів.

Рекомендація перша: перевірте гідравлічний блок, чи не накопичилось там повітря

Дуже часто рокла виходить з ладу в результаті скупчення повітряних мас в гідравлічній системі. Для нормальної роботи обладнання необхідно підтримувати певний рівень тиску. Якщо в систему потрапляє повітря, то силові параметри падають, не дозволяючи вилці піднятися до потрібного значення.

Обережно! Внутрішня частина обладнання герметично закрита, але повітряна маса може проникнути в неї через кільце клапана. Останнє відбувається, якщо ущільнювальний картридж занадто зношений або має пошкодження у вигляді тріщин.

Тому не варто поспішати розбирати обладнання. Для початку варто випустити з системи повітря за допомогою накачування ручки. Для розвантаження вил досить виконати відповідні рухи двадцять разів. Це дасть можливість видалити з системи повітря, а простір, що звільнився, заповниться рідиною.

Якщо цей варіант не надав бажаного ефекту, не виключено, що проблема криється в пошкодженні певних елементів, які підлягають заміні.

Рекомендація друга: перевірка рами

Візки часто, як правило, експлуатуються в інтенсивному режимі, нерідко співробітники складу досить грубо поводяться з обладнанням. Зберігається рохля нерідко в умовах занадто тісного простору. До того ж візок нерідко використовують в дуже вузьких місцях, через що обладнання застрягає. Якщо співробітник складу неправильно розрахував траєкторію руху, то візок може врізатися в стіну або вантажівку.

Таке неправильне використання рано чи пізно стає причиною пошкодження рами або корпусу. В результаті цього візок не в змозі повноцінно функціонувати. Найчастіше зіпсоване обладнання не може рухатися в сторону або вгору. Якщо проблема залишилася обумовлена ​​проникненням повітря в гідравлічну систему або виходом з ладу кільця ущільнювача, то рекомендується оглянути раму. З великою часткою ймовірності на ній є вм'ятина, яка заважає нормальному функціонуванню пристрою. Іноді для відновлення роботи потрібно замовити коліщатка для візка https://www.fregat.com.ua/katalog/.

Таке рішення обумовлене серйозними ушкодженнями ходової частини.

Рекомендація третя: заміна ущільнювального кільця

Якщо з нижньої частини ручки капає гідравлічна рідина, то найбільш вірогідна причина поломки — пошкодження ущільнювального кільця. В цьому випадку для вирішення проблеми потрібно замінити його.

Важливо! Ремонт передбачає визначення моделі насосного візка, щоб забезпечити купівлю відповідного ущільнювального кільця.

Алгоритм заміни зіпсованого елемента включає наступні кроки:

  • підняття рохлі. Під візок потрібно помістити домкрат або інший предмет, який дозволяє відірвати колеса від землі для забезпечення легкого доступу до кільця;
  • видалення рідини з гідравлічної системи. Для цього потрібно знайти зливний гвинт, розташований біля заднього колеса. Для його витягування рекомендується використовувати шестигранний ключ. Після зливання рідини в відро або іншу ємність потрібно кілька разів прокачати ручку, щоб переконатися в її відсутності в системі. Потім необхідно поставити на місце гвинт і ретельно затягнути його;
  • від'єднання нижнього важеля. У правій частині насоса є штифт, який відповідає за фіксацію нижнього важеля в потрібному положенні. Для зняття штифта з важеля рекомендується задіяти викрутку, за допомогою якої елемент легко витягується з корпусу;
  • зняття кільця. Необхідно плоскогубцями або пінцетом стиснути картридж клапана, а потім витягнути пошкоджений елемент. Незайвим буде ретельно протерти місце його монтажу, щоб позбутися пилу і сміття;
  • установка нового кільця і ​​картриджа клапана. За допомогою плоскогубців необхідно ретельно прикрутити їх до поверхні обладнання;
  • установка нижнього важеля і штифта.

Останній крок — заповнення системи рідиною і перевірка роботи обладнання. Якщо всі дії виконані правильно, то візок буде нормально функціонувати.