Чим відрізняються штабелери від річтраків?

Штабелери (англ. Stacker) і річтраки (англ. Reach truck) – невіддільна спецтехніка для оптових баз, складських комплексів, логістичних центрів, виробничих цехів. За своїм набором функцій зазначені пристрої не поступаються навантажувачу, але зате вони легше та більш дешеві в експлуатації. Незважаючи на завдання, які виконує штабелер і річтрак, різниця між ними суттєва. Кожен тип має свої переваги й підходить для певних умов експлуатації. Отже, що собою являють ці види складської техніки? Коли їх доцільно використовувати? Чим річтрак відрізняється від штабелера? Про все послідовно.

Конструктивні особливості та різновиди штабелера

Це техніка, яка використовується для укладання палетованих товарів один на одного або на стелажні полки. Компактна модель добре виконує свої функції в умовах обмеженого простору. В залежності від типу приводу, розрізняють такі види спецобладнання:

  • механічні ручні моделі. Переважно експлуатуються на складах, де укладання вантажу й штабелі та підняття палет на верхні стелажні полки (максимум на 3 м) необхідно виконувати нечасто;
  • електрогідравлічні моделі. Це універсальна спецтехніка, здатна підіймати палетовані товари на висоту до 6 м;
  • самохідне обладнання з електрогідравлічним приводом. Його перевага – висока продуктивність. Ця складська техніка підіймає вантажі на висоту до 6 м, вагою до 3,5 т. Швидкість пересування по складу – 8 км / год. Заряду акумулятора вистачає, щоб спецтехніка працювала до 10 годин.

Штабелер експлуатується у складських умовах, де спостерігається висока щільність розташування стелажних конструкцій.

Що собою являє річтрак і коли його краще застосовувати

Це спецтехніка для складу, оснащена висувним вантажопідйомником. Завдяки цій конструктивній особливості вона може підіймати палетовані товари на висоту до 12 м. При використанні техніки потрібно розуміти, що чим вище проводиться робота, тим менше повинен важити вантаж. Щоб розширити функціональність річтрака, його можна укомплектувати додатковим обладнанням:

  • щоглою з нахилом;
  • телескопічними вилами;
  • іншими пристроями.

Увага! Reach truck раціонально використовувати в умовах обмеженого простору – у вузьких проходах (ширина від 1,6 м) між стелажами.

Замість підсумку: порівняння складської техніки за основними параметрами

Вирішуючи, яке обладнання краще, необхідно звернути увагу на його експлуатаційні характеристики.

Порівняння складської техніки за основними параметрами:

  • тип конструкції. Штабелер має нерухому щоглу стаціонарного типу, захватні вили або каретка здійснюють рух виключно вниз або вгору. Reach truck вважається більш технологічним обладнанням, тому що оснащений висувним вантажопідйомником;
  • висота підйому палетованих товарів. Штабелер підіймає вантаж на верхні полиці, які знаходяться на висоті від 1,5 до 6 м. У річтрака ширші можливості. Він підіймає палетовані матеріали на висоту до 12 м;
  • продуктивність, швидкість роботи, точність укладання палетованих матеріалів на верхні полиці стелажних конструкцій. Reach truck за цим показником виграє у штабелера – 12 км/год проти 8 км/год. Завдяки наявності рухомої щогли та хорошій маневровості, обладнання ефективно справляється з вантажно-розвантажувальними роботами;
  • максимальна вантажопідіймальність. Reach truck може підняти палету з вагою до 2,5 т, штабелер – до 3,5 т.

Це основні критерії вибору обладнання, які впливають на його функціональні можливості й ціну.

Важливо! Щоб складська техніка мала характеристики, які дозволяють комфортно та продуктивно виконувати поставлені завдання, вона повинна бути оснащена якісними та зносостійкими колесами, що забезпечують стійкість конструкції й характеризуються підвищеним запасом міцності. У каталозі https://www.fregat.com.ua/katalog/ представлений широкий асортимент роликів для обладнання різного типу та призначення.

І останній, але важливий критерій вибору – ціна. Штабелер коштує дешевше, тому що відзначається більш простою конструкцією та нескладним ремонтом. Щодо річтрака, то це більш технологічне обладнання, ціна якого виправдана його підвищеною продуктивністю. Якій техніці віддати перевагу? Вибір обладнання здійснюється з огляду на умови експлуатації, треба відштовхуватися від потреб підприємства, враховувати фінансові можливості його власника.