Як правильно вибрати візок для піддонів

Для оптимізації робочого процесу в будь-якому логістичному комплексі, а також для спрощення вивантаження, навантаження, переміщення та транспортування різних товарів, підтримання порядку на складі використовується візок для піддонів. Правильний вибір підхожої рокли істотно впливає на ефективність бізнесу, підвищує безпеку персоналу. Візок використовується для переміщення товарів/матеріалів великої ваги та стандартного розміру на піддонах всередині складу й завантаження їх на полиці. При виборі обладнання необхідно враховувати умови експлуатації. Тільки в такому разі можна придбати роклу, яка максимально відповідає потребам підприємства.

Які існують типи обладнання для складу

Рокла представлена ​​на ринку широким вибором моделей, призначених для транспортування піддонів усіх розмірів. В залежності від способу керування, розрізняють візки таких типів:

  • електрична рокла. Особливість обладнання – механізми приводу та підйому керуються електронною системою. Рокла цього типу забезпечує підвищення ефективності праці й істотно знижує навантаження на працівників. Електричний візок, у порівнянні з ручним варіантом, розрахований на транспортування більш важких піддонів із вантажем;
  • ручна гідравлічна модель. Вили підіймаються й опускаються завдяки гідравлічному домкрату. Переміщення візка виконує технічний персонал.

В залежності від умов експлуатації, розрізняють стандартне обладнання та рокли спеціального призначення. У першому випадку візки застосовуються у звичайних складських умовах. У другому – можуть використовуватися поза приміщеннями: на фермах, будмайданчиках, в поліграфічній промисловості. Це:

  • візки, які застосовуються для переміщення вантажів по нерівній поверхні;
  • рокли для використання з піддонами половинного розміру;
  • моделі, виготовлені з оцинкованої або нержавійної сталі, призначені для експлуатації в умовах підвищеної вологості та частого перепаду температурного режиму;
  • низькопрофільні рокли для встановлення під піддони, які знаходяться нижче стандартного рівня;
  • візки, оснащені вагами. Таке обладнання дозволяє оптимізувати робочий процес. Ваги, вбудовані у візок, точно визначають масу великогабаритних товарів і виводять параметри на дисплей. У більш дорогих моделях цей вимірювальний пристрій має ще й опцію автоматичного обнуління результатів і функцію запам'ятовування останніх значень;
  • рокли з короткими вилами (L = 800 мм). Це компактне обладнання, яке відзначається маневровістю, завдяки чому може працювати в умовах обмеженого простору (у фурі, ліфті, з/д вагоні, вузьких переходах між стелажами тощо). Наявність укорочених вил не впливає на вантажопідіймальність моделі;
  • візки для перевезення піддонів із високим підйомом;
  • рокли з подовженими вилами (L = 1,5; 1,8; 2 м). Така модель використовується для перевезення як стандартних, так і великих палет (або для транспортування по два піддони за один раз).

Увага! Саме тому, перш ніж вибрати транспортний візок, необхідно звернути увагу на його вантажопідіймальність (від 1,5 до 5 т), тип керування (ручний або електричний), довжину вил, висоту підхоплення (стандартне або низькопрофільне обладнання), висоту підйому, конструктивні особливості та наявність додаткових функцій. Від цих характеристик залежить як ціна, так і експлуатаційні властивості рокли.

Тип коліс – особливість, яка має значення

Ця характеристика визначає експлуатаційні властивості транспортного візка. За посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/ представлений великий вибір роликів для рокли для різних умов використання. В залежності від матеріалу виготовлення, доступні такі типи коліс:

  • з гумовим контактним шаром. Діапазон робочих температур – від –20 до +60 градусів Цельсія. Вироби на гумовій шині вважаються універсальними та недорогими – вони підходять для будь-якої поверхні й можуть експлуатуватися не тільки всередині промислового або складського приміщення, а й в умовах вулиці, працюють плавно та безшумно на нерівній підлозі. Гумовий шар добре поглинає вібрації, які утворюються під час руху, при наїзді на різні перешкоди. Єдиний недолік моделі – вона не розрахована на високі навантаження та швидше зношується, ніж, наприклад, поліуретанові ролики;
  • з нейлоновим контактним шаром. Переваги виробів – виняткова стійкість до зношування й висока здатність витримувати навантаження. Однак колеса, виготовлені з нейлону, не рекомендовано експлуатувати на нерівній підлозі – через потрапляння у вибоїни вони ламаються. До того ж у процесі використання вироби створюють шум;
  • з поліуретановим контактним шаром. Діапазон робочих температур – від –20 до + 80 градусів Цельсія. Їх переваги – стійкість шини до зносу, перепаду t та контакту з різними розчинами й мастилами.

Важливо! Крім матеріалу виготовлення, також має значення конструкція коліс – одинарні або тандемні (здвоєні). Перший варіант – універсальний (для легких вантажів), підходить для возиків, які використовуються для переміщення піддонів (800х1200 мм) на рівній підлозі. Тандемні коліщатка розраховані на високі навантаження. Ними оснащують візки, призначені для транспортування важких вантажів на стандартних піддонах (1000х1200 мм) по рівних і нерівних підлогах.