Вибираємо жаростійкі колеса

Вогнетривкі, або термостійкі, колеса для складських візків – окрема група роликів, яку можна зустріти на пересувній техніці у промислових холодильних системах, кондитерських цехах, сушильних установках і ротаційних печах. Такі вироби виготовляються за спеціальною технологією та призначені для інтенсивної експлуатації в жорстких екстремальних умовах. Жаростійке колесо зберігає свої характеристики в широкому температурному діапазоні.

Переваги та особливості продукції

Термостійкі вироби характеризуються такими особливостями:

  • повнавідповідність санітарним нормам і вимогам пожежної безпеки;
  • стійкість до температурних перепадів – ролики зберігають свої якості в діапазоні від –100 до +600 °С;
  • стійкість до впливу різних агресивних речовин, що містяться у складі мийних засобів;
  • висока вантажопідіймальність – ця характеристика може варіюватися в залежності від моделі, але більшість коліс можуть витримувати до 300 кг ваги;
  • невелике навантаження на підлогову поверхню. Полімерні та фенольні ролики – оптимальний варіант для магазинів і складських приміщень із наливними підлогами, плиткою або іншим покриттям, що потребує особливого поводження;
  • несприйнятливість до деформацій і різних механічних впливів, які можуть призвести до пошкодження виробів;
  • простота догляду й обслуговування;
  • ремонтопридатність – у разі зносу підшипник або контактну поверхню колісної опори без проблем можна замінити;
  • несприйнятливість до високих і критично низьких температур;
  • довгий термін служби, обумовлений використанням високоякісних матеріалів при виробництві;
  • якісне зчеплення з будь-яким типом підлогового покриття.

Універсальність дозволяє використовувати ролики практично в будь-яких умовах експлуатації. Завдяки безлічі переваг, доступності та прийнятним цінам термостійкі ролики окупаються досить швидко.

Види жаростійких коліс

В залежності від матеріалу, використовуваного для виготовлення, можна виділити такі типи вогнетривких роликів для візків:

  1. Фенольні. Виготовляються з термопластичної фенольної смоли й характеризуються несприйнятливістю до мастил і різних агресивних хімічних сполук. Такі ролики стійкі до вологи й вважаються одним із найкращих варіантів у співвідношенні ціни/якості.
  2. Полімерні. Для виробництва використовується високотехнологічна полімерна сировина зі спеціальними добавками. Особлива технологія виготовлення дозволяє отримати продукт, який гарантує мінімальне навантаження на підлогове покриття.
  3. Чавунні. Найбільш зносостійкий і вантажопідіймальний варіант. Колісні опори чавунних виробів оснащуються зручним мастильним ніпелем.
  4. Алюмінієві. Зберігають свої характеристики в діапазоні від –50 до +400 градусів. Алюмінієві вироби практично не схильні до механічних пошкоджень, коштують дешевше синтетичних аналогів, але при експлуатації можуть залишати сліди на наливних поверхнях.

Вогнетривкі колеса представлені у продажу в різних модифікаціях. Вибір виробів здійснюється відповідно до потреб виробничого обладнання та пересувної техніки. Більш детально ознайомитися з характеристиками й цінами на термостійкі ролики можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/termostoykie-kolesa-i-roliki/.

Критерії вибору коліс

На що звернути увагу та як вибрати жаростійкі колеса:

  1. Вантажопідіймальність. Розраховується за формулою В1 + В2 / N-1, де В1 і В2 – маса вантажу й візку відповідно, а N – число коліс. Рекомендується брати вироби з невеликим запасом вантажопідіймальності.
  2. Особливості підлогового покриття. Колеса з твердим контактним шаром зручніше використовувати для переміщення візків по м'яких і гладких підлогах. Ролики з пружною шиною – відмінний вибір для грубої та твердої підлоги.
  3. Розміри. Для коротких дистанцій найкращим вибором стануть невеликі ролики діаметром 75/100 мм. Якщо техніка буде використовуватися не тільки в пекарні / кондитерському цеху або іншому приміщенні, де переважають високі температури, але й на вулиці, переміщаючись по асфальту, вибирайте моделі розміром від 250 мм.
  4. Матеріал. Полімерні та фенольні колеса можна назвати універсальними, оскільки вони справляються зі своїми завданнями практично в будь-яких умовах. Гума й чавун – не найкращий вибір для агресивного середовища. Бажано, щоб кронштейн був виконаний з оцинкованої або нержавійної сталі.

При виборі термостійких роликів насамперед слід виконати технічний аналіз режиму експлуатації. Стан і характеристики підлог, швидкість і способи тяги, маневреність – усе це потрібно враховувати.