Штабелери, призначення, види і особливості

Штабелер - це спеціалізований пристрій, яке застосовується для транспортування, підйому, зняття і установки різних типів вантажу. Зазвичай цей транспортний засіб використовується на території складу, але допускається його експлуатація на будмайданчику, в магазинах тощо. За допомогою даної техніки можна укладати палетованих вантажі в штабелі або встановлювати їх на стелажі в кілька ярусів, а також знімати їх і перевозити в заданий місце.

Штабелери дозволяють значно спростити роботу складу. Вони знижують навантаження на співробітників, прискорюють процес навантаження або розвантаження вантажу, допомагають організувати простір складу і більш компактно розташувати товари. Слід розуміти різницю між штабелером і вилковим навантажувачем. Перші підходять для роботи на невеликих складах, вони мають кращу маневреністю і керованістю, тоді як навантажувачі зазвичай використовуються в великих приміщеннях.

Особливості техніки

Конструкція штабелера досить проста і надійна. Він складається з:

  1. Рами, на якій кріпляться кінцеві і опорні ролики.
  2. Рульових і ведених коліс.
  3. Віл, які пересуваються по щоглі.
  4. Захисного екрану.
  5. Педалей для підняття і опускання вантажів.

Також в пристрої є спеціальні ручки, що відповідають за пересування, і гідроциліндр з насосом на деяких моделях. Основою техніки служать консоль з встановленими на неї роликами, мачтовая і опорна рама з колесами.

Увага: дані деталі виготовляють з міцного металу з посиленим профілем або з двутавра, що дозволяє ефективно використовувати техніку для роботи з важкими вантажами.

Типи обладнання

Розглянемо основні види штабелеров. Їх можна розділити на два типи:

  1. Ручні моделі. Вважаються недорогими і простими в експлуатації.
  2. Електричні моделі. Більш досконалі, підходять для роботи на середніх складах.

Розглянемо їх більш детально. Класичні ручні моделі працюють за рахунок гидромодуля. Вони управляються вручну і пересуваються по території складу за рахунок застосування мускульної сили. Дозволяють ефективно працювати з вантажами масою до 2 тонн, забезпечують висоту підйому до 3 метрів. Середня продуктивність подібної техніки - до 30 палет в зміну. Зазвичай їх застосовують на необладнаних електрикою складах або там, де немає необхідності в транспортуванні великої кількості вантажів. Якщо за зміну буде перевезено 10-20 палет, то це можна зробити і вручну, не переплачуючи за більш сучасні моделі.

Ручні штабелери відрізняються компактністю і гарну маневреність. З ними можна працювати у вузьких проходах, ширина якого не перевищує 2 метри. До їх плюсів можна віднести низьку ціну, дешеве обслуговування, енергонезалежність і простоту управління. Їх можна застосовувати в якості основного або допоміжного складського обладнання. З мінусів можна виділити тільки невисоку швидкість роботи.

Електричні моделі практичніші. Вони можуть бути як класичними, так і самохідними. У перших переміщення по складу здійснюється за рахунок мускульної сили, а підйом - за рахунок електродвигуна. Самохідні пристрою пересуваються по території і піднімають (опускають) вантажі за рахунок двигунів. Вантажопідйомність подібних апаратів досягає 3 тонн, висота підйому - до 6 метрів. Застосування штабелера електричного типу можливо тільки на рівному, міцному покритті. Перепади і пороги в кілька сантиметрів він може не подолати.

До переваг електричних моделей відноситься висока продуктивність (до 50-60 палет за зміну), малі трудовитрати і хороша функціональність. Техніка легко освоюється, вчитися нею управляти не потрібно. З мінусів можна виділити гірший проти ручними моделями керованість і більш високу вартість.

Зверніть увагу: електричні підйомники підходять для середніх і великих складів, в яких кількість переміщуваних вантажів понад 20 одиниць за зміну.

Як вибрати відповідну модель

Головне призначення штабелеров - переміщення, підйом і спуск вантажів. Тому, щоб вибрати техніку, яка підійде для ваших завдань, вам потрібно враховувати:

  1. З якими саме вантажами доведеться працювати (упаковка, габарити, маса).
  2. На яку висоту потрібно буде їх піднімати.
  3. Яке загальна кількість вантажу перевозиться за зміну.
  4. Штабелер повинен бути основним або допоміжним обладнанням (дублюючим).
  5. Якість покриття підлоги і його міцність.

Знаючи всі ці нюанси, можна підібрати пристрій, який буде максимально підходити під ваші вимоги.