21 травня
25 травня

Будівельна вишка-туру: чим хороша і як вибрати відповідну

Проведення висотних робіт завжди несе за собою небезпеку. До всіх допоміжних пристроїв і конструкцій встановлюються підвищені вимоги якості, міцності і надійності. Найпопулярнішим обладнанням, яке використовують для ремонтних, оздоблювальних, реставраційних робіт, є вишка-туру. Про неї ми детально і розповімо далі.

 

Переваги конструкції

Дані вежі дуже схожі на будівельні ліси, але мають менші габарити. Вони в рази мобільніше, що наділяє їх особливими перевагами:

  • легко пересунути в потрібне місце;
  • набагато простіше транспортувати;
  • швидко монтуються (навіть поодинці);
  • не потребують використання додаткових інструментів і кріплень.

За надійності і стійкості вишки абсолютно не поступаються подібним лісах - завдяки діагоналям і стяжкам конструкція виходить досить жорсткою і міцною.

 

Стабілізатори і домкрати

Ці два елементи використовуються для додання стійкості і безпеки. Кожен з них застосовується в певних умовах:

  • стабілізатори, або похилі кутові опори, є обов'язковими, якщо висота тури досягає більше 7 метрів;
  • домкрати, або гвинтові опори, служать для вирівнювання конструкції на нерівній поверхні. Вони завжди використовуються для зовнішніх робіт. Усередині приміщень, де підлога рівний, їх застосування необов'язкове.

Незалежно від виду опори, вишки обладнані роликами. Найчастіше вони мають невеликий діаметр і обертається вузол, що спрощує управління, дозволяють легко переміщати готову вежу в різних напрямках і встановлювати її в зручному місці. Половина коліс (а іноді навіть все) оснащені ножним гальмом, який простим натисканням стопорить їх, надійно фіксуючи в одному положенні. У разі поломки роликів вони легко замінюються. Перейшовши за посиланням: https://www.fregat.com.ua/kolesa-dlya-stroitelnyh-lesov-i-peredvizhnyh-podmostey, можна знайти колеса різної вантажопідйомності і діаметра в великому асортименті.

 

Ширина робочого майданчика

Вишка-тура може мати вузький або широкий настил. Який вибрати - залежить від специфіки завдання, кількості залучених працівників, використовуваних матеріалів.

Вузький (до 0,7 м) застосовується для внутрішніх робіт в обмеженому просторі або якщо в процесі задіяні один-два людини, немає великої кількості інструментів, допоміжних засобів та інших речей, які захаращують місце. Головне, щоб будівельникам було зручно і не тісно.

Широкі помости призначені для зовнішніх робіт на необмеженому просторі, де задіяно багато персоналу, використовується різне обладнання, інструменти. Такі тури можуть мати площу 2х2 м.

Самі універсальні вишки мають ширину робочої поверхні 1,2 м.

 

Матеріал виготовлення основи

Конструкція може бути виконаною з різних матеріалів:

  1. Алюміній. Такі вишки використовуються як на вулиці, так і в будівлях. Завдяки високій стійкості алюмінієвих сплавів до корозії, вони мають тривалий термін служби.
  2. Сталь. Незважаючи на те, що коштують вони трохи дешевше попередніх, в якостях абсолютно не поступаються. Спеціальне захисне епоксидне покриття або фарбування не дозволяє корозії руйнувати сталь. Тим самим забезпечується великий період експлуатації.

Обидва види вишок мають певний граничну межу навантаження. Він залежить не від матеріалу виготовлення, а від особливостей конструкції.

 

Правильна висота вишки

Щоб підібрати ідеальну висоту, дотримуйтесь простих рекомендацій:

  1. Якщо роботи зовнішні - вона повинна бути вище об'єкта, що ремонтується.
  2. Якщо внутрішні - нижче стелі.

Універсальним варіантом є вишки-тури з проміжними секціями або телескопічні з тросовим механізмом. Вони дозволяють регулювати висоту в міру необхідності. Розібратися з тим, як збирається конструкція, абсолютно не складно. Практично всі вони монтуються за аналогічною інтуїтивно зрозумілій схемі.

Невеликі будівельні об'єкти важко уявити без вишок. Вони є обов'язковим обладнанням, яке допомагає вирішити будь-які завдання.