Візки платформні, конструкція і основні сфери застосування

Платформні візки: особливості конструкції, популярні моделі і сфера застосування

Платформний візок — популярна модель складської техніки, яка використовується для перевезення товарів та вантажів різного призначення. Її застосовують в цехах, супермаркетах, медичних установах, автосервісах і на будівельних майданчиках. Використання такого обладнання для транспортування об'ємних вантажів дозволяє оптимізувати робочий процес на підприємстві, знизити навантаження на персонал, підвищити його ефективність праці.

З яких елементів складається платформний візок

Обладнання являє собою просту, стійку і надійну конструкцію, укомплектовану:

  • несучою рамою. Для виготовлення каркасу застосовується оцинкована сталь, за рахунок чого конструкція зберігає свої експлуатаційні характеристики в умовах високої вологості і частого перепаду температурного режиму. Для поліпшення експлуатаційних властивостей рама обробляється полімерним покриттям. Така конструкція стійка до впливу корозії та інших агресивних факторів навколишнього середовища;
  • робочою платформою. Функція цього конструктивного елемента — на нього встановлюється вантаж;
  • коліщатками. Вони забезпечують можливість переміщення обладнання. Від якості виконання цього конструктивного елемента залежать здатність витримувати навантаження і керованість техніки. Саме тому їх вибирають з урахуванням умов експлуатації (тип покриття, по якому буде переміщатися візок, робочий температурний діапазон, вологість). Ознайомитися з асортиментом коліс для складу можна, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/. Каталог включає великий вибір виробів, які класифікуються по типу конструкції, діаметру. Крім того, колеса відрізняються також і за матеріалом виготовлення (розрізняють гумові, поліамідні, поліуретанові моделі), типом підшипника (роликовий, кульковий, підшипник ковзання), типом кріплення (з кронштейном — поворотні і неповоротні ролики, або без нього) та іншими технічними характеристиками. Перевага опор — ремонтопридатність. Якщо елементи коліщаток відпрацювали свій ресурс і вийшли з ладу, їх запросто можна полагодити, докупивши потрібні деталі;
  • бортами. Їх кріплять до платформи, коли виникає необхідність перевезти сипучі або інші нестійкі вантажі. Борти представлені в двох варіантах виконання: суцільні і ґратчасті стінки;
  • ручкою. Вона оснащується прогумованою накладкою, щоб оператору було комфортно управляти обладнанням. Залежно від конструктивних особливостей, розрізняють моделі з подвійною або суцільною горизонтальною, з'єднаною з рамою, ручкою. Перший формат використовується в великогабаритній техніці, якою одночасно можуть керувати два оператора. Крім того, розрізняють моделі візка зі складною і висувною ручкою.

Увага! При виборі візка також необхідно звернути увагу на висоту рукоятки. Від цього параметру залежить зручність експлуатації техніки. Висота рукоятки вибирається з урахуванням типу вантажу і параметрів оператора, який буде з нею працювати.

Популярні моделі транспортних візків і їх особливості

Вантажне обладнання класифікується за типом конструкції. Залежно від цієї характеристики, розрізняють такі моделі, як:

  1. Транспортний візок із суцільною стаціонарною платформою. Для виготовлення підставки використовується сталевий лист. Переваги моделі — надійне виконання і збільшений експлуатаційний ресурс.
  2. Вантажний візок з ґратчастою стаціонарною платформою. Для виготовлення підставки використовується металева решітка. Перевага моделі — полегшена конструкція. Вона оснащується настилом, виготовленим з гуми, фанери або інших матеріалів. Така модель використовується для перевезення несипучих матеріалів на невеликі відстані.
  3. Візок-трансформер. Його особливість — наявність відкидної платформи. Дана модель вважається найбільш практичною, оскільки передбачає можливість трансформації в більш компактну конструкцію. За рахунок цієї особливості не потрібно виділяти багато місця для її зберігання.
  4. Багатоярусні платформні візки. Вони знайшли своє застосування в медичних установах, лабораторіях і призначені для дбайливого переміщення невеликих предметів. Наявність декількох ярусів розширює функціональність обладнання і дозволяє перевозити одночасно кілька видів штучних вантажів.
  5. Платформні візки з поворотною віссю. Їх особливість — наявність на передній осі поворотного механізму з розворотом на 270 градусів. Такий тип конструкції забезпечує поліпшення маневреності і полегшення керованості обладнанням. Задня вісь є жорстко фіксованою. Модель, яка оснащена довгою рукояткою, призначена для перевезення великогабаритних вантажів.
  6. Платформні візки посиленої конструкції. Їх перевага — висока вантажопідйомність (до 3 т).
  7. Спеціалізовані платформні візки. Наприклад, для експлуатації в умовах підвищеної вологості призначене обладнання, яке виготовлене з нержавіючої сталі. Крім того, його використовують для перевезення продуктів харчування, медикаментів та інших подібних вантажів;
  8. Платформні візки на двох колесах. Модель призначена для переміщення різних типів штучних малогабаритних вантажів (палет, ящиків, боксів, коробів, контейнерів), які можна складати один на одного, а також бутлів, газових і кисневих балонів, вага яких не перевищує 250 кг.
  9. Вантажний візок з платформою на чотирьох колесах. Модель пристосована для перевезення важких вантажів з вагою до 600 кг. Вона являє собою прямокутний металевий каркас з прикрученими до нього 4 колесами (два з них поворотні, а два — неповоротні). Зверху на нього укладається суцільна або ґратчаста платформа.

Цікаво! Крім двох-і чотириколісних візків, розрізняють ще трьох- і шестиколісні моделі. 

Сфера застосування вантажного обладнання

Платформні візки спеціально розроблені для:

  • складу з малим вантажообігом;
  • виробничих підприємств;
  • супермаркетів і гіпермаркетів;
  • автосервісів;
  • медичних установ і лабораторій.

Платформні візки відрізняються хорошими експлуатаційними властивостями (універсальність, надійність, практичність, вантажопідйомність, маневреність, просте управління, довговічність), невимогливі у догляді і обслуговуванні. Саме тому сфера їх застосування постійно розширюється.

Перш ніж купити візок з платформою, необхідно звернути увагу на його тип конструкції, розміри, кількість і розташування ручок, наявність бортів, а також їх вид і висоту, вантажопідйомність і тип коліс. Саме ці характеристики впливають на вартість моделі. У будь-якому випадку обладнання розраховане на інтенсивну експлуатацію, його можна використовувати не тільки всередині приміщень, але й в умовах вулиці. Великий вибір моделей дозволяє підібрати візок з платформою для вирішення різних за складністю завдань.