Колеса для візків, які використовуються в промислових печах

Колеса для візків, які використовуються в умовах високих температур: матеріали, властивості, критерії вибору

Складське обладнання і вантажопідйомна техніка, які експлуатуються в умовах підвищених температур (хлібопекарське і кондитерське виробництво, сушильні камери, промислові печі, сироварні, фабрики з виготовлення кераміки, фарфору, предметів зі скла, професійні кухні), повинні комплектуватися термостійкими колесами. Останні відрізняються специфічними технічними характеристиками, оскільки виготовлені з матеріалів, які не втрачають своїх робочих властивостей в умовах екстремальних t. При цьому термостійкі колеса також можуть використовуватися в низькотемпературному середовищі. Ними комплектують обладнання, яке застосовується в морозильних камерах шокової заморозки, холодильних установках.

Які матеріали використовують для виробництва термостійких коліс

Такі вироби експлуатуються в складних умовах, саме тому до якості їх виробництва пред'являються підвищені вимоги. Вогнестійкі колеса виготовляють:

  • з чавуну. Їх перевага – висока стійкість до зношування. Колеса з термостійкою чавунною ступицею здатні витримувати великі навантаження (вони не деформуються під час експлуатації). Вантажопідйомність деяких моделей становить 500 кг. Робочий температурний діапазон великовантажних коліс – +600 градусів Цельсія;

Увага! Вогнестійкі вироби з чавуну можна використовувати тільки на підлозі, яка облаштована металевими плитами.

  • термопластичної смоли. Процес виробництва здійснюється в умовах високого тиску. Технологія виготовлення передбачає додавання спеціальних волокон до основного складу, які наділяють колеса особливою стійкістю до зносу і великим запасом міцності. Вантажопідйомність виробів досягає 300 кг, робочий температурний діапазон – до +250 градусів Цельсія. Колеса з фенольної смоли не пошкоджують підлогове покриття, тому їх сміливо можна використовувати на наливних і кахельних поверхнях;

Увага! Елементи з фенольної смоли не рекомендується застосовувати на нерівних підлогах, де присутні великі перепади по висоті. Термостійкі вироби вимагають обережного поводження –металеві елементи печі, що виступають, можуть пошкодити конструкції. Тому варто виключити ударів колісних опор об обладнання.

  • термополімеру. В основі вогнестійких елементів – синтетичний сплав, який має високі експлуатаційні властивості. Технологія виробництва передбачає додавання до складу скловолокна, за рахунок чого вироби набувають високого запасу міцності, стійкість до зношування, корозії, впливу агресивних речовин. Його перевага – здатність зберігати свої робочі властивості в складних умовах, при t до +280 градусів Цельсія;

Важливо! Продукція з термополімеру може використовуватися на будь-яких типах підлог.

  • алюмінію. Термостійкі колеса для візків виготовляються в умовах високого тиску. Вони характеризуються здатністю витримувати навантаження до 150 кг. Робочий температурний діапазон – від -50 до +400 градусів Цельсія. Переваги коліс: висока міцність, стійкість до деформації, механічних пошкоджень;

Увага! Вироби, що виготовлені з алюмінію, можуть залишати сліди у вигляді смуг на наливних підлогах.

Матеріал, який використовується в виробництві, визначає не тільки експлуатаційні властивості, а й вартість термостійких коліс. При виборі оптимального варіанту необхідно враховувати умови, в яких будуть використовуватися вироби:

  • температурний діапазон;
  • максимальний рівень навантаження;
  • тип техніки, на яку будуть встановлювати елементи;
  • варіанти монтажу;
  • тип та якість підлогового покриття.

Термостійкі колеса представлені в широкому асортименті модифікацій, ознайомитися з якими можна, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/.

Критерії вибору жаростійких опор

Перш ніж замовити колеса для складського обладнання або вантажопідйомної техніки, які використовуються в умовах високих температур, необхідно звернути увагу на:

  • тип контактного шару. Наприклад, колеса з чавуну представлені в декількох серіях. Перший варіант оснащений повністю металевими елементами, другий – має шину з термостійкої гуми. Відповідно, діапазон робочих температур у них різний. Перші зберігають свої властивості при t до +600 градусів Цельсія, другі – до +250 градусів Цельсія;
  • кронштейн, що використовується. Якщо обладнання експлуатується в умовах екстремальних температурних і вагових навантажень, варто вибрати колеса з посиленою конструкцією. Високим ступенем зносостійкості характеризуються зварні кронштейни;
  • тип підшипника – кульковий, роликовий, ковзання. Ця характеристика визначає стартове зусилля, вантажопідйомність, стійкість до агресивних факторів навколишнього середовища та експлуатаційний ресурс виробу. Колеса, укомплектовані підшипником ковзання, вибирають для обладнання, яке не потребує пересування на високій швидкості. Щоб вироби не перегрівалися і не деформувалися, слід уникати інтенсивної експлуатації та частих перевантажень. Важлива умова – регулярно змащувати термостійкі колеса для хлібопекарської промисловості. Один з найміцніших варіантів – роликовий підшипник, який характеризується особливою конструкцією. Колеса з таким елементом можна встановлювати на обладнання, яке експлуатується при великих швидкостях. При цьому важливо не перевантажувати техніку, в іншому випадку механізм вийде з робочого ладу. Кульковий підшипник розрахований на інтенсивну експлуатацію, високий швидкісний режим і великі навантаження.

При виборі також необхідно звернути увагу на діаметр і вантажопідйомність виробів.

Ключові переваги

Вироби виготовлені з якісних матеріалів, відповідно до вимог чинних стандартів безпеки. Їх переваги:

  1. Високі експлуатаційні властивості. Колісні опори стійкі до деформації, механічних пошкоджень, перепаду температур, впливу вологи.
  2. Збільшений експлуатаційний ресурс. Вогнестійкі колісні опори розраховані на інтенсивне користування й великі навантаження.
  3. Стійкість до агресивного впливу. На функціональність вогнестійких колісних опор не впливають особливі умови експлуатації.
  4. Ремонтопридатність. Навіть якщо елементи вийшли з ладу, їх можна полагодити, докупивши необхідні деталі.

Завдяки ключовим перевагам, вказаним вище вартість термостійких колісних опор швидко окупається. Тому придбання таких моделей – вигідне вкладення для тих, хто не економить на якості.