21 травня
5 грудня

Для чого потрібні термостійкі колеса і переваги їх використання

У харчовій, хімічній та інших галузях промисловості, де основні виробничі процеси виконуються із застосуванням високих температур, використовується обладнання, виготовлене із спеціальних жаростійких матеріалів. Пересувні конструкції на таких виробництвах, оснащують функціональними термостойкими колесами. Виготовлені за особливою технологією колісні механізми призначені для тривалої, інтенсивної роботи в екстремальних умовах.

Переваги жаростійких коліс

Жаростойкие колеса відповідають правилам протипожежної безпеки та відповідають всім санітарним нормам, що пред'являються до обладнання для харчової промисловості. Крім того, можна відзначити ще цілий ряд переваг термостійких коліс:

  • стійкість до великих температурних перепадів;
  • хороше зчеплення з поверхнею наливних, кахельних і інших гладких підлог;
  • стійкість до агресивних хімічних сполук, мастил, лугів, кислот;
  • конструкція, що дозволяє простий і швидкий ремонт;
  • велика вантажопідйомність.

Завдяки практичним достоїнств, а також довговічності і доступною вартості термостійких коліс, їх застосовують не тільки для промислових і комерційних потреб, а й у побуті.

Сфери застосування термостійких виробів

Хороші ходові якості, маневреність і прохідність - основні вимоги, які пред'являють до мобільного жаростійкого устаткування підприємства різного роду діяльності:

  • хлібозаводи, пекарні, кондитерські;
  • коптильні й сушильні камери, сироварні, професійні кухні;
  • фабрики з виробництва кераміки, фарфору і виробів зі скла;

Щоб розібратися в тому, як вибрати термостійкі колеса, які будуть надійно виконувати свої функції і прослужать тривалий час, важливо мати уявлення про конструкційних особливостях колісних опор. 

Пристрій і матеріали виготовлення коліс

Основним елементом колісних механізмів є підшипник. Від нього залежать ходові параметри конструкції в цілому. Для виготовлення термостійких коліс часто використовують підшипники ковзання і шарикопідшипники, оброблені спеціальним мастилом і укладені в литий герметичний корпус, що перешкоджає попаданню всередину пилу і дрібного сміття. Матеріалами для виготовлення колісних систем, використовуваних при високих температурах, служать:

  • термопластичная смола;
  • технополимер;
  • алюміній;
  • чавун.

Для кріплення до нижньої поверхні стелажа або візки колісна опора оснащується сталевим кронштейном зі спеціальною платформою, розрахованої на великі вагові навантаження. Завдяки поворотній системі, конструкція володіє необхідною для ротаційних печей маневреністю. 

Зверніть увагу! Для екстремальних вагових і температурних навантажень застосовують посилені або зварні кронштейни, що володіють високим ступенем зносостійкості.

 Типи термостійких колісних опор 

Визначити модифікації термостійких коліс, які найкраще підходять експлуатаційних умов певного підприємства, можна, вивчивши властивості і характеристики всіх пропонованих виробниками моделей:

  • колеса з термопластичної смоли (фенолу) відливаються під високим тиском з додаванням спеціальних волокон, що наділяють вироби особливою міцністю і зносостійкість. Фенольна смола відрізняється дбайливим ставленням до покриття, тому ці колісні механізми можна сміливо використовувати на кахельній або наливному підлозі. Такі опори витримують вагу до 300 кг і температуру до +250 ° C;

Обережно! Вироби з фенолу не рекомендоване використовувати при різнорівневих підлогах із значними перепадами. Важливо також виключити удари колісних опор об виступаючі металеві елементи печі.

  • колеса з технополімера виробляються з синтетичного сплаву, що має підвищену міцність завдяки додаванню до нього скловолокна. Ці моделі абсолютно не схильні до корозії і до негативного впливу хімічних сполук. Моделі з технічних полімерів можуть застосовуватися при +280 ° C, вони не виділяють токсичних речовин і не заподіють шкоди будь-яким полам;
  • алюмінієві колеса виготовлені під тиском і оснащені ніпелем для змащення. Такий метал витримує температурний режим від -50 до +400 ° C і вага до 150 кг. Вартість виробів з алюмінію значно нижче синтетичних аналогів, і вони менше схильні до механічних пошкоджень;

Важливо! Алюмінієві колеса можуть залишати сліди у вигляді смуг на наливних підлогах.

  • чавунні колеса мають унікальну зносостійкість і підлягають простому ремонту. Вантажопідйомність деяких моделей з чавуну досягає 500 кг, а температура експлуатації +600 ° C. Маточина колісних опор має зручний мастильний ніпель;

Увага! Використовувати чавунні колеса можна тільки на підлозі, оснащеному металевими або чавунними плитами.

  • колеса з чавуну, оснащені шинкою з термостійкої гуми, дбайливо ставляться до всіх типів підлог і витримують t до +250 ° C. Такі вироби, як і інші термостійкі моделі, сертифіковані для застосування в харчовій промисловості.

Колісні опори з жаростійких матеріалів випускаються в декількох модифікаціях, які враховують потреби самих різних підприємств, що дозволяє оптимально оснастити будь-виробниче обладнання. Для нестандартних проектів компанія-виробник обов'язково знайде успішні, індивідуальні рішення.