21 травня
5 грудня

На що потрібно звертати увагу при виборі коліс для ковроліну

Місця громадського користування припускають великий потік відвідувачів і регулярне застосування пересувних конструкцій, оснащених колісними механізмами (візки, стелажі, столи, крісла). Колеса для ковроліну при контакті з м'якою поверхнею повинні зберігати свої швидкісні якості, прохідність, маневреність, а також не порушувати структуру покриття.

Функціональні особливості ковроліну

При виборі ковроліну необхідно брати до уваги як призначення настилали простору, так і можливість використання мобільних предметів меблів і різного пересувного обладнання. За функціональними характеристиками ковролін можна розділити на кілька видів:

  • побутовий - має високий або середній ворс, підходить для спалень, кабінетів і дитячих кімнат. Матеріалами виготовлення побутового ковроліну служать шерсть, бавовна, льон;
  • напівкомерційний - представлений средневорсовие продукцією, використовуваної в побуті для прихожих і коридорів, а в великих установах - для невеликих кабінетів або кімнат для переговорів;
  • комерційний - це покриття з низьким ворсом або зовсім без нього. Призначається такий вид ковроліну для приміщень з великою прохідністю (готелів, ресторанів, офісів). Для виробництва контактного покриття використовують практичні синтетичні матеріали: поліамід, поліпропілен, поліестер;
  • виставковий - спеціальний тонкий і недорогий ковролін, розрахований на одноразове застосування під час великих заходів (конференцій, презентацій або весіль).

Незалежно від функціональності приміщення, покриття для підлоги обов'язково має бути зносостійким, не містити шкідливих для здоров'я людей компонентів і володіти протипожежними властивостями.

Корисна інформація! Для кімнат, в яких використовуються невеликі пересувні предмети меблів (крісла, журнальні столики, тумбочки), можна настелити ковролін з високим (понад 5 мм) або середнім (3-5 мм) ворсом. Для приміщень, в яких регулярно застосовують важких колісні конструкції, краще вибрати коротковорсовие (2-3 мм) покриття.

Основні характеристики килимового покриття

Помітний вплив на ходові якості візків та іншого мобільного обладнання надає спосіб виготовлення ковроліну. З трьох основних методів виробництва покриття (голкопробивний, тканий, тафтінговий) найстійкішими до зносу і придатними для пересування габаритних і масивних конструкцій є іглопробівниє вироби.

При визначенні того, які потрібні колеса для ковроліну певного типу, велике значення також мають параметри структури килимового ворсу:

  • петельний - складається з одного або декількох рівнів закритих петель;
  • стрижений - являє собою розрізнені петлі довжиною до 10 мм;
  • комбінований - з'єднує обидва типи укладання ворсинок.

Для приміщень з інтенсивним навантаженням переважно використовувати петельний однорівневий або стрижений тип ворсу.

Важливо! Ще однією характеристикою ковроліну, на яку варто звернути увагу при підборі, є щільність полотна. Чим вище цей показник, тим більше навантаження здатне витримати покриття і тим довший буде термін його служби.

Оптимальні матеріали для виготовлення коліс

На якому б вигляді ковроліну ви не зупинили свій вибір, вирішальне значення для ефективного використання мобільного обладнання має вибір типу і матеріалу коліс для пересувних конструкцій. До використання на килимовій поверхні придатні всі колісні механізми, крім металевих литих виробів. Для пересування по м'якій поверхні найкраще пристосовані колеса, оснащені шинкою (контактним шаром) з твердого матеріалу:

  • поліуретанові - витримують велику вагу, добре переносять механічний вплив, не псують структуру покриття;
  • поліамідні - міцні, вологостійкі і гігієнічні вироби, що мають відмінні ходові якості для інтенсивного використання;
  • поліпропіленові - забезпечують плавний рух і стійкість габаритних конструкцій, а також добре переносять високі температури.

На коротковорсне і безворсном ковролине допустимо використання пневматичних і прогумованих коліс. Для довгого ворсу ці матеріали краще не застосовувати, тому що гума має властивості «захоплювати» ворсинки, що веде до швидкого зносу покриття.

Рекомендація. Визначити, які колеса для ковроліну повинні бути в діаметрі, можна, орієнтуючись на «ворсистість» покриття. Чим довше ворс, тим більше повинно бути перетин колісного обода.

Дотримуючись наведених у статті нескладних правил, ви забезпечите собі комфортні побутові умови, ефективну роботу підприємства, а також відмінний зовнішній вигляд ковроліну протягом тривалого терміну його експлуатації.