Робимо садову тачку своїми руками: варіанти функціональних і декоративних моделей

У господарстві власника приватного будинку, дачі, котеджу повинна бути «незамінна помічниця», яка дозволить без особливих зусиль переміщати по ділянці землю, будматеріали, інше. Без тачки неможливо обійтися тим, хто захоплюється висадкою рослин та доглядом за ними. Носити робочі інструменти, грунт, розсаду без візка проблематично, та й нерозумно. Це забирає багато часу і сил. Якщо ви ще не встигли обзавестися господарської тачкою, підшукайте оптимальний варіант або зробіть її своїми руками. Здійснити останнє не так складно, як здається. Достатньо бажання, мінімуму інструментів і матеріалів. Робота займе 2-4 години. Тривалість і складність виготовлення залежить від поставлених завдань. Як зробити тачку своїми руками? Розповімо далі.

Аналізуємо суть майбутніх робіт

Перед плануванням етапів виготовлення тачки потрібно визначитися з типом конструкції і подивитися, що є в господарстві. Іноді нічого не доводиться купувати. Наприклад, кузовом конструкції цілком може послужити стара бочка, а рухливими елементами - колеса з вітчизняного дитячого велосипеда.

Якщо однозначно вирішили зробити візок, ознайомтеся з особливостями кожної моделі, їх перевагами і недоліками. Дана інформація також буде корисною для покупців. Вибираючи з готових варіантів, потрібно розуміти, що отримаєш в результаті. При невисоких вимогах до експлуатації і рідкісному використанні можна обмежитися найпростішої малопривабливою тачкою. Про таких і більш досконалих варіантах читайте в даній публікації.

«А чи варто винаходити велосипед?»

Сьогодні ринок переповнений всім, що потрібно сучасній людині. У продажу також є садові візки для людей з різними потребами. Однак ціни на деякі з них кусаються. Чи робити візок самому? Подивіться на вартість, і ви переконаєтеся, що саморобна конструкція обійдеться в кілька разів дешевше. Безкоштовно дістанеться тачка, якщо в господарстві все є для її виготовлення.

Порада: не рекомендуємо економити на колесах і використовувати старі, зношені рухливі елементи. Чому? Користуватися такою тачкою буде незручно! Постраждає маневреність і керованість. Великий вибір недорогих якісних коліс представлений в нашому інтернет-магазині.

Купувати садову тачку не рекомендуємо тим, хто любить майструвати і отримує від цього справжнє задоволення. У такому випадку досить підібрати матеріали і інструменти, приступити до виготовлення.

Етапи робіт

Визначившись з типом конструкції тачки і закінчивши планування, можна приступати до креслень. Малюнок послужить керівництвом до подальших дій. Відразу стане зрозуміло, яких матеріалів не вистачає. Чи вдасться поетапно спланувати всі дії, знайти відсутні деталі. До речі, начерки схем у вільному доступі знаходяться в інтернеті. Якщо немає ідей, досить вибрати один з готових креслень і роздрукувати його. Далі запасаються матеріалами і інструментами. Приступають до реалізації проекту.

Варіанти візків

Плануючи зробити тачку для городу, потрібно визначитися з типом кузова і каркаса. Ці конструктивні елементи повинні бути зручними і сумісними між собою. Почнемо з каркаса, найпростішого варіанту. Для його виготовлення знадобиться квадратний прут з поперечним перерізом 25 мм. З цього елемента зварюють каркас, після чого на вісь встановлюють 2 колеса. Кузов для такої візки краще і легше зробити з оцинкованих листів. Вони коштують дешево, не іржавіють, вельми зносостійкі. З оцинкованих листів вирізують кузов потрібного розміру, з огляду на параметри основи. Кріплять його за допомогою шурупів. Результат настільки простих дій - нова візок. Порахуйте вартість та часові витрати. За аналогічну суму купити садову тачку не вдасться.

Як роблять візки з підручних матеріалів? Варіантів багато. Розглянемо найекономічніший з них. Попереджаємо, виріб вийде малопривабливим, але цілком зручним. Така тачка підійде для перевезення землі і садового інвентаря, не зламається під силою вантажу. Отже, для візка з підручних засобів один з умільців використовував:

  • непотрібну ємність для замішування цементного розчину;
  • металеві сантехнічні труби;
  • дріт;
  • вісь і колеса.

Ємність послужила кузовом тачки, а з металевих труб зробили каркас. Їх зігнули і зварили між собою. Ось для коліс прикріпили зварюванням, а кузов з каркасом надійно з'єднали дротом. Так вийшла проста надійна конструкція, яку можна використовувати в господарстві для різних цілей.

Рада: при з'єднанні деталей візка майстри-аматори рекомендують використовувати якісних саморізи з оцинкованим покриттям. Вони надійно фіксують елементи конструкції між собою. Однак важливо правильно здійснити закручування. Для цього в основі роблять дірки трохи меншого діаметру, ніж у шурупа. В іншому випадку матеріал може розколотися, особливо дерево.

Розглянемо ще один варіант візка, який можна зробити власними руками. Він сподобається тим, у кого вдома є непотрібна бочка. Матеріал ємності може бути будь-яким:

  • дерево;
  • пластик;
  • метал.

При використанні пластикової бочки доведеться помучитися. Виріб при скручуванні може розколотися. Проблем при роботі з деревом або металом не виникне. При цьому з однієї бочки можна зробити 2 тачки. Для 1 візки використовують половину ємності.

Щоб зробити візок з бочки своїми руками, роблять наступне:

  1. Розрізають посудину на 1 частини.
  2. Збирають каркас з підручних матеріалів (можна використовувати раніше представлені варіанти).
  3. Роблять ребра і болти, які служать основою для кузова.
  4. Встановлюють колеса.

На виготовлення такої тачки піде максимум кілька годин часу. За півдня можна зробити дві господарських конструкції, які прослужать не один рік.

Рада: зручність експлуатації залежить і від якості ручок. Щоб металеві труби, з яких зроблений каркас, що не бруднили долоні, їх можна обмотати ізоляційною стрічкою.

І наостанок представимо інструкцію, як зробити декоративну візок зі старої ліжка. Для виготовлення також знадобляться колеса. Їх кількість визначають, виходячи від типу тачки. Переважно використовують 2 або 4 колеса.

Збір складається з наступних етапів:

  1. Зняття сітки зі старої дерев'яної ліжка.
  2. Прикріплення коліс.
  3. Установка дна і боків із сталевого листа.
  4. Монтаж ручок (краще використовувати дерев'яні палиці).

Готову декоративну візок покривають лаком. Так вийде габаритне прикраса для саду, де можна розмістити квіткові горщики і багато іншого.

Підбираємо колеса

Функціональність візки багато в чому залежить від рухомих елементів і якості їх кріплення. Найбільш правильним рішенням буде покупка новых колес. Чому? Вони не зношені, а значить, прослужать довгі роки і забезпечать зручність під час експлуатації тачки. При виборі коліс для садових візків враховуйте умови експлуатації тачки і максимальну вантажопідйомність. Для асфальту і поверхні поганої якості підійдуть пневматичні колеса. У нас на сайті ви зможете замовити їх з оптимальною вантажопідйомністю і діаметром.

Що робити при обмеженому бюджеті? Як заміну чоловіки використовують колеса від старого велосипеда. Вироби великого діаметра кріплять тільки в парі! Із становища вийдуть і ті, у кого в сараї стоїть дитяча коляска часів СРСР. Її сталева основа з колесами неймовірно міцна, витримує навіть дорослої людини із зайвою вагою. Ця деталь від коляски буде надійним каркасом, рухливі елементи забезпечать хорошу керованість і маневреність.

Тепер перейдемо до питання про кріплення коліс. Чим їх краще зафіксувати і як з'єднати з основою при відсутності зварювального апарату? Використовуйте в якості осі шпильку з діаметром 16-20 мм. При виборі деталі враховуйте тип колеса. Легко зафіксувати шпильку можна за допомогою гайки. Не забудьте закріпити останню.

Важливо: не прикручуєте пластини шурупами, використовуйте болти, попередньо просвердливши в підставі отвори потрібного діаметру. Так вдасться виключити розтріскування матеріалу.

Використовуйте хороші колеса при виготовленні візки власними руками, щоб саморобний вони не стояло без діла в підсобному приміщенні!