9 січня
24 січня

Техніка безпеки при використанні платформних візків

Платформенний візок входить до переліку найбільш затребуваних засобів механізації для складів та магазинів, а також багатьох виробничих цехів, забезпечуючи комфортне переміщення різних вантажів (як готової продукції, так і комплектуючих) у межах невеликих територій. Така техніка зручна і проста у застосуванні, має компактні габарити та високі показники маневреності, а існуючий перелік модифікацій дозволяє зробити оптимальний вибір для будь-якого підприємства: від магазинів до будмайданчиків і заводів.

При цьому варто зазначити, що експлуатація таких візків пов'язана з необхідністю дотримання певних правил та норм безпеки, що регулюються спеціальними регламентними документами. Після придбання такого обладнання обов'язково надається інвентарний номер. Потім воно закріплюється за відповідальною особою, яка зобов'язана стежити за технічним станом візка, визначати терміни його обслуговування та необхідність ремонту, а також проводити регулярний огляд щодо справності та наявності дефектів.

Основні моменти

Перед проведенням робіт із застосуванням платформенного візка для піддонів або інших вантажів потрібно перевірити:

  • її керованість та відповідність конструкції типу продукції, що підлягає перевезенню;
  • наявність на корпусних елементах техніки інвентарного номера та напису, що вказує на її вантажопідйомність;
  • присутність запобіжного забарвлення на елементах конструкції, що виступають;
  • комплектність обладнання (наявність пристроїв, що попереджають ймовірність падіння вантажу, елементів блокування коліс тощо).

Увага! Перед покупкою платформенного візка для складу необхідно визначити особливості його експлуатації, у тому числі тип поверхні, якою буде переміщатися техніка. Від цього багато в чому залежить оптимальний різновид коліс для обладнання.

Крім того, відповідальна за технічний стан засобу механізації особа зобов'язана періодично проводити низку додаткових заходів. Серед них:

  1. Огляд коліс візка. Вони повинні бути комплектними, не мати дефектів зовнішньої оболонки, а також вільно обертатися.
  2. Перевірка стану ручок для переміщення платформи. Виконується перевірка їхньої міцності та цілісності конструкції.

У тому випадку, якщо на підприємстві використовується складний платформний візок, всі призначені для його трансформації конструкційні елементи повинні періодично змащуватися для вільного ходу. За наявності техніки гідравлічного типу регулярно виконується огляд рухомих елементів на предмет надійної фіксації вантажної платформи на потрібній висоті.

Додаткові вимоги

Техніка безпеки при експлуатації платформних візків має і низку додаткових пунктів, пов'язаних з їх зберіганням та обслуговуванням. Так, в'їзд у приміщення, в яких розташовується обладнання між циклами його використання, не повинен мати виступів та порогів. При цьому ворота в таку будівлю можуть відчинятися тільки назовні.

Крім того, керівник підприємства зобов'язаний забезпечити всі умови для проведення регулярного технічного огляду та обслуговування платформних візків у встановлені нормативними актами терміни. У разі виявлення дефектів обладнання знімається з експлуатації. Його подальше використання можливе лише після виконання ремонтних робіт.