Штабелер ручний гідравлічний для складу, магазину та цеху

Штабелерами називають спеціальну складську техніку, призначену для переміщення та підйому вантажів на висоту (як правило, не більше трьох метрів). Сьогодні такі засоби механізації представлені в широкій різноманітності модифікацій. Однак найбільш затребуваним є ручний штабелер гідравлічний. З одного боку, така техніка відрізняється простотою в експлуатації, а з іншого — забезпечує можливість спростити обробку вантажів, у тому числі їх розміщення на стелажах.

Особливості конструкції та сфери застосування

Штабелер ручний гідравлічний — це складське обладнання, що складається з:

  • щогли;
  • опорної консолі, оснащеної роликами;
  • призначених для підйому/опускання вантажів вил;
  • ручного домкрату.

Принцип функціонування такого обладнання є досить простим. Під час підняття розміщеної на піддоні продукції центр ваги рівномірно розподіляється між щоглою та опорою, що дозволяє обійтися без використання великої противаги. За рахунок цього штабелери мають компактніші габарити, ніж навантажувачі.

Важливо! Дана спеціальна техніка може експлуатуватися виключно у складських приміщеннях з рівними підлогами без порогів та великих дефектів, незалежно від типу застосованих у її конструкції коліс

Як правило, це обладнання застосовують для переміщення та підйому вантажів, розміщених на піддонах зі стандартними габаритами (800x1200 мм.). Однак існують модифікації і для палетів з іншими розмірами.

Найчастіше ручний гідравлічний підйомник штабелер вибирають для оснащення невеликих складських приміщень з метою швидкого та комфортного обслуговування двоярусних стелажів. Така техніка здатна піднімати вантажі на висоту від півтора до трьох метрів, а також активно використовується для розвантаження напівпричепів транспортних засобів. Її вантажопідйомність варіюється від 500 до 1500 кілограм.

Також штабелери ручного типу використовують:

  • невеликі магазини;
  • підприємства з незначним вантажним потоком;
  • виробничі цехи.

Загалом така техніка цілком здатна замінити більш дорогі (у тому числі в обслуговуванні) вилкові навантажувачі.

Переваги використання

Серед плюсів, які характерні для гідравлічних штабелерів ручного типу, слід зазначити:

  • велику вантажопідйомність;
  • простоту в управлінні;
  • високі показники маневреності, що дозволяє використовувати обладнання за умов обмеженого простору невеликих складів;
  • тривалий експлуатаційний термін;
  • універсальність;
  • зниження навантажень на персонал.

Все це призводить до оптимізації складської діяльності, роблячи процеси приймання, зберігання та видачі вантажів швидкими та безпечними.

На що звернути увагу під час вибору

Під час підбору гідравлічного штабелера з ручним керуванням необхідно врахувати низку чинників. Це як характеристики самої техніки, так і умови її експлуатації.

До важливих технічних властивостей штабелера належать:

  • довжина вил, що визначає можливість застосування обладнання з піддонами різних розмірів;
  • вантажопідйомність;
  • максимальна висота підйому.

Крім того, перед покупкою необхідно визначити технологічний маршрут руху техніки, заміряти висоту та ширину прорізів, через які вона буде переміщатися, виявити всі особливості підлоги, що є в приміщенні (в тому числі наявність і величину ухилів).

Увага! Вказана у технічній документації вантажопідйомність будь-якого ручного штабелера є номінальною. Чим вище підніматиметься продукція, тим меншою має бути маса вантажу, розміщеного на піддоні. В іншому випадку існує висока ймовірність обвалення палети з платформи (вил).

Ще одна важлива характеристика будь-якого штабелера — це тип використаних у його конструкції коліс. Оптимальним варіантом можуть стати гумові ролики. Вони практично безшумні та мають високий рівень зчеплення з різними підлогами. Відрізняються довговічністю і стійкістю до негативних факторів навколишнього середовища, у тому числі високої вологості.

Однак при покупці штабелера з вантажопідйомністю понад 1000 кілограм краще віддати перевагу моделі з нейлоновими колесами. Такі ролики хоч і створюють шум під час руху техніки, але зберігають свою цілісність при інтенсивній експлуатації та високих вагових навантаженнях.