Колеса для візків: параметри вибору

5+ характеристик, які варто врахувати, вибираючи колеса для візка

Колесо для візка – найважливіший елемент усієї конструкції, що забезпечує можливість переміщення обладнання по території складу, цеху, автосервісу, виробничого або будівельного майданчика. Саме тому до якості його виготовлення ставляться підвищені вимоги. Від технічних характеристик коліс залежить комфорт і надійність експлуатації обладнання. Вибір таких елементів здійснюється з урахуванням умов використання й навантажень.

Особливості класифікації коліс для візка

Залежно від сфери застосування розрізняють декілька груп роликових опор:

  • промислові. Ними оснащують обладнання, яке використовується на будівельних майданчиках, підприємствах харчової, кондитерської, легкої, деревообробної промисловості, а також у лабораторіях;
  • складські. Ними комплектуються гідравлічні візки (рокли), річтраки та інше вантажопідйомне обладнання;
  • спеціального призначення. До цієї групи входять вироби, які використовуються в складних умовах: при високих t (жаростійкі) чи низькому температурного режимі (морозостійкі). Крім того, до цієї категорії належать колеса, здатні витримувати високі навантаження (до 7 т на 1 опору);
  • загального застосування. Вироби, які входять у дану групу, призначені для оснащення візків, які використовуються працівниками супермаркетів і гіпермаркетів, клінінгових компаній, медичних центрів;
  • побутового застосування. Ними оснащують різні меблі: комп'ютерні столи, тумбочки, етажерки та ін. Крім того, до цієї групи належать колеса, якими комплектується садова техніка, тачки та ін.

До останньої категорії також відносять вироби, якими комплектують лікарняні ліжка, і обладнання, яке застосовується в ресторанному та готельному бізнесі.

Залежно від матеріалу виготовлення розрізняють наступні типи коліс для візків:

  • поліуретанові. Такі роликові опори відмінно підходять для переміщення по кахельній, плитковій, бетонній і цементно-смоляній поверхні. Перевага поліуретанових моделей – цільнолита конструкція. Вони характеризуються підвищеною стійкістю до механічних пошкоджень (порізів, проколів);
  • гумові (стандартні або термопластичні). Це універсальні колеса для оснащення візків, які переміщуються по асфальту, бетону, утрамбованому ґрунту. Крім того, такі опори підходять для промислових наливних підлог, а також ґратчастого настилу. Серед їхніх переваг виділяють довговічність, акустичний комфорт у процесі експлуатації (не видають багато шуму), стійкість до впливу агресивних чинників довкілля, механічних пошкоджень. Гумові моделі випускаються двох типів конструкції: одинарної та здвоєної;
  • поліамідні. Матеріал, який використовується у виробництві коліс, відрізняється високими екологічними властивостями. Завдяки цій особливості поліуретановими виробами оснащується обладнання, яке застосовується в харчовій та фармацевтичній галузях;
  • пневматичні. Опори підходять для ґратчастого настилу, а також для переміщення по асфальту. Вони легко долають будь-які перешкоди (нерівності) на дорозі, внаслідок чого забезпечується хороша прохідність візка. Колеса безшумні при експлуатації. При цьому у них є один істотний мінус – низька стійкість до механічних пошкоджень (проколів, порізів).

Матеріал виготовлення визначає експлуатаційні властивості коліс: їхню стійкість до зношування, витривалість стосовно впливу агресивних чинників довкілля, прохідність, рівень шуму. Саме тому при покупці роликових опор за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/ важливо враховувати цю характеристику серед основних.

Залежно від показника вантажопідйомності колеса класифікуються на:

  • легкі. Одна роликова опора здатна витримати навантаження до 200 кг;
  • середні. Вантажопідйомність колеса складає до 400 кг;
  • великовантажні. Один виріб витримує навантаження до 1100 кг;
  • посилені. Вантажопідйомність колеса може сягати 7 т.

Увага! Щоб визначити навантаження, яке здатна витримати одна опора, необхідно розділити масу переміщуваного вантажу (з урахуванням ваги транспортувального обладнання) на кількість коліс за вирахуванням одного або двох. Чому потрібно зменшувати кількість роликів при розрахунку? Відповідь проста: для підстрахування. Річ у тому, що одне або два колеса можуть втратити зчіпні властивості з підлогою при входженні в поворот, виконанні інших маневрів (через рух по нерівній підлозі).

Залежно від температурного діапазону, у якому роликові опори зберігають свої експлуатаційні властивості, розрізняють вироби для:

  • роботи в приміщенні. Експлуатаційний температурний діапазон — 0…+40 ℃;
  • застосування в приміщеннях і в умовах вулиці. Використовують при температурі від –20 до +80 градусів Цельсія;
  • роботи в гарячих цехах і морозильних камерах. Експлуатаційний температурний діапазон – –50…+400 ℃. До цієї групи належать жаростійкі й термостійкі роликові опори.

П'ятий критерій класифікації коліс – тип конструкції. Будь-яка роликова опора оснащується підшипником, який визначає ходові якості обладнання (легкість експлуатації та ін.). Залежно від цієї конструктивної особливості розрізняють колеса, укомплектовані:

  • підшипником ковзання. Колеса з таким елементом не призначені для високих навантажень та інтенсивного режиму експлуатації;
  • роликовим підшипником. Його переваги – висока стійкість до зношування, здатність витримувати великі навантаження. Практично не потребує обслуговування;
  • кульковим підшипником. Колеса з таким елементом призначені для складних умов експлуатації: в інтенсивному режимі, при великих навантаженнях. Кульковий підшипник вважається найбільш довговічним серед інших типів.

Залежно від особливостей кріплення розрізняють колеса з кронштейном і без нього. Перші бувають поворотними (забезпечують кращу мобільність і маневровість техніки) та неповоротними (гарантують стабільність ходу обладнання). Такі вироби відрізняються широкою сферою застосування (харчова, фармацевтична, будівельна, легка промисловість). Поворотні роликові опори комплектуються гальмівним пристроєм, який робить безпечним процес експлуатації обладнання.

Що стосується коліс без кронштейна, то вони переважно використовуються для двоколісних і гідравлічних візків.

Що враховувати, замовляючи роликові опори для обладнання

 

Особливості вибору коліс:

  • матеріал виготовлення;
  • тип підшипника;
  • особливості конструкції (поворотні або неповоротні);
  • тип кріплення;
  • вантажопідйомність.

Всі ці характеристики визначають експлуатаційні властивості роликових опор. Саме тому, перш ніж вибрати колеса для обладнання, необхідно врахувати такі основні фактори, як тип підлогового покриття, по якому буде переміщатися техніка, умови довкілля (температурний діапазон, вологість), сфера використання. Перед придбанням роликових опор обов'язково варто ознайомитися з рекомендаціями, заявленими виробником.