Візок двоколісний для складу, магазину, виробництва. Огляд і характеристики

Які бувають моделі двоколісного візка, який використовується для переміщення вантажів

Двоколісний візок – різновид складської техніки. Він призначений для переміщення різних типів штучних малогабаритних вантажів (ящиків, боксів, коробів, контейнерів), які можна складати один на одного, на невеликі відстані. Крім того, дана модель підходить для транспортування бутлів, газових і кисневих балонів, вага яких не перевищує 250 кг. Складська техніка використовується в цехах, гіпермаркетах і супермаркетах, автосервісах, на виробничих і будівельних майданчиках, комбінатах і фабриках, ринках. Застосування такого обладнання дає можливість прискорити переміщення вантажів, зменшити навантаження на працівників, підвищити ефективність їхньої праці.

З яких елементів складається двоколісний візок

Складське обладнання цього типу являє собою конструкцію, яка характеризується компактними параметрами, завдяки чому вона легко маневрує між стійками в умовах обмеженого простору. У її основі – вигнута рама, виконана з високоякісної й міцної сталі, покрита антикорозійним захисним шаром. Конструкція розрахована на інтенсивну експлуатацію й високі навантаження, саме тому до якості її виготовлення пред'являються підвищені вимоги. Якщо візок належить використовувати в умовах підвищеної вологості, то кращим вибором стане модель, зроблена з оцинкованої сталі. Цей матеріал характеризується стійкістю до дії агресивних чинників довкілля (корозії, перепаду температурного режиму).

Візок оснащується функціональними коліщатками, які можуть бути одинарними або подвійними. Вони виготовлені з поліпропілену або сталі. Для виробництва шин використовується гума або полімерні склади. При цьому розрізняють колеса цільної або надувної конструкції. Якому варіанту надати перевагу? Вибір роблять виходячи з умов застосування візка. Ознайомитися з асортиментом коліс для складу можна, перейшовши за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/. Каталог містить великий вибір виробів, представлених у декількох варіантах конструктивних рішень і діаметрів. Перевага коліс – ремонтопридатність. Якщо їхні елементи відпрацювали свій ресурс і вийшли з ладу, запросто можна полагодити, докупивши потрібні деталі.

Ще один важливий конструктивний елемент візка – робоча платформа. Вона являє собою функціональну підставку, виготовлену з листового матеріалу, на яку встановлюють тару, фасовану продукцію або окремі предмети. Робоча платформа надійно прикріплена до рами візка під кутом 90 градусів. Саме завдяки наявності цього конструктивного елемента обладнання за своєю конфігурацією нагадує перевернуту букву «Г».

Управління конструкцією здійснюється за допомогою ергономічної ручки. Для зручності оператора вона оснащена прогумованою накладкою. Залежно від конструктивних особливостей розрізняють моделі з подвійною або суцільною горизонтальною, з'єднаною з рамою, а також складною або висувною ручкою.

Увага! Технологія переміщення ящиків, мішків, балонів та інших предметів на двоколісному візку відрізняється від способу застосування чотириколісного. Оператору необхідно підвести платформу під вантаж, після чого нахилити конструкцію на себе під кутом 45–70 градусів.

Популярні моделі двоколісного візка – огляд і характеристика

Обладнання для складу буває декількох конструкційних типів. Двоколісний візок класифікується за такими характеристиками:

  1. Тип конструкції. Розрізняють стандартні та спеціальні моделі. Останні призначені для перевезення вантажів зі специфічними характеристиками (вологих, гарячих). Як правило, конструкція спеціального призначення комплектується додатковим пристосуванням, яке розширює її функціональність. Так, щоб забезпечити можливість пересування обладнання сходами, двоколісний візок має особливу будову ходової частини.
  2. Тип платформи. Випускають двоколісні візки зі стаціонарною й відкидною підставкою. Перша модель характеризуються більш надійним виконанням і збільшеним експлуатаційним ресурсом. Платформа може бути суцільною або ґратчастою. Останній варіант відрізняється полегшеною конструкцією, призначений для транспортування великогабаритних вантажів на невеликі відстані. Ґратчаста підставка оснащується настилом, виготовленим із гуми, фанери або інших матеріалів. Двоколісний візок із відкидною платформою вважається найбільш практичним варіантом, оскільки передбачена можливість його трансформації в компактнішу конструкцію. Завдяки цій особливості не треба виділяти багато місця для зберігання техніки.
  3. Вантажопідйомність. Розрізняють декілька моделей двоколісного візка для вантажів: полегшеної, стандартної й посиленої конструкції. Перший варіант не розрахований на перевезення важких ящиків і контейнерів. Полегшена модель, як правило, оснащена відкидною платформою, а її вантажопідйомність не перевищує 120 кг. Класичні стандартні моделі використовуються для перевезення вантажів вагою до 200 кг. Посилена модель відрізняється високоміцним каркасом і поліпшеною комплектацією (широкі колеса та ін.), що дозволяє перевозити ящики та контейнери масою до 250 кг.

Увага! При виборі візка також необхідно звернути увагу на висоту рукоятки. Від цього параметра залежить зручність експлуатації обладнання. Висота рукоятки вибирається з урахуванням типу вантажу й параметрів оператора, який буде з нею працювати.

Які переваги має візок на 2 колеса

До переваг складської техніки цього конструкційного типу відносять:

  1. Універсальність застосування. Вантажний візок на 2 колеса використовують для перевезення різних матеріалів, у тому числі предметів нестандартної (циліндричної) форми. Його можна переміщати по практично будь-яких поверхнях (це залежить від типу коліс, якими укомплектовано обладнання): щебеню, бетону, кахлю, полімерному покриттю.
  2. Просте управління. У конструкції обладнання відсутні будь-які складні механізми. Керують візком за допомогою рукоятки.
  3. Стійкість до високих навантажень. Обладнання використовується для перевезення вантажів із різною вагою (max – до 250 кг) торговими, будівельними, логістичними компаніями, аварійними бригадами.
  4. Відмінні ходові властивості. Обладнання розраховане на інтенсивну експлуатацію, при цьому його можна застосовувати навіть в умовах обмеженого простору.

Двоколісний візок – надійна складська техніка, яка відрізняється невибагливістю обслуговування. Його можна використовувати не тільки всередині приміщень, а й в умовах вулиці. У складеному стані конструкція легко поміщається за стелажами або в кутку приміщення. Великий асортимент моделей дозволяє підібрати обладнання для вирішення різних за складністю завдань.