Візок вантажний платформний і основні сфери застосування

Візок вантажний платформний — це спеціалізоване обладнання, яке застосовується для перевезення різних типів вантажів по складу, магазину, виробничому об'єкту, цеху тощо. Дані конструкції дозволяють полегшити процес транспортування, знизити навантаження на працівників, підвищити їх ефективність і захистити продукцію від пошкоджень. Розглянемо, які різновиди візків бувають і як правильно підібрати його під свої потреби.

Класична конструкція складається з:

  1. Рами. Зазвичай вона виконується з пластика або металу. Робоча поверхня, на яку встановлюють вантажі, робиться суцільною, але в деяких випадках використовується металева сітка.
  2. Роликів. Встановлюються знизу, необхідні для полегшення транспортування. Саме на них припадає основне навантаження. Ролики роблять з металу або поліпропілену, шини — з гуми, поліаміду, поліуретану. Колеса можуть бути стандартними і поворотними (зазвичай ставляться парою). Щоб дізнатися, які ролики бувають, перейдіть за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/.
  3. Ручки, яка використовується для управління конструкцією. Може бути одинарною або подвійною, знімною або складаною. Зазвичай робиться з металу. У деяких моделях встановлюється дишло, що полегшує процес пересування.

Додатково візки можуть комплектуватися бортами і іншими допоміжними елементами.

Різновиди конструкцій

Основне застосування вантажного візку платформного — перевезення ящиків, контейнерів та інших типів вантажів на невеликі відстані по твердих поверхнях (бетонній стяжці, плитам, кахлю тощо). Сучасні виробники випускають різні типи даних конструкцій, які відрізняються один від одного за розмірами і видами коліс, вантажопідйомністю, особливостями платформи та ін. Розглянемо, які різновиди візків бувають:

  1. Класичні. Рама в них виготовляється зі швелера і покривається холоднокатаним металевим листом. Конструкція має 4 колеса (2 поворотних і 2 звичайних). Поверхня покривається полімерно-порошковою фарбою, яка захищає метал від корозії і пошкоджень. Ручка в подібних виробах зазвичай приварена намертво або з'єднується з рамою за допомогою різьблення.
  2. З трубчастою (решітчастою) платформою. Є полегшеним варіантом класики. Підходять для перевезення палет або ящиків. За рахунок використання труб досягається висока жорсткість конструкції. Ручки в подібних моделях можуть бути одинарними або подвійними (з різних сторін).
  3. Складні. Дані вироби відрізняються компактністю. Їх можна швидко розкласти при необхідності, а якщо візок не використовується, то скласти і поставити в кут або на стелаж. Мають гарну маневреність, невелику вагу, доступну вартість.
  4. Багатоплатформні. Кількість платформ в них може досягати 2–7 одиниць. Зазвичай виконуються у вигляді етажерки, мають дві ручки з різних сторін. Відмінний варіант для перевезення великої кількості дрібних і негабаритних товарів.
  5. З решітчастими бортами. Особливістю цих вантажних платформних візків є те, що вони мають бортики різної висоти. Тому їх можна використовувати для перевезення різних дрібних ящиків, труб, металопрофілю та інших товарів, не боячись, що вони скотяться або розсиплються.

Увага: існують і інші види спеціалізованих візків. Наприклад, великовантажні, що дозволяють перевозити палети масою понад 500 кілограм; з нержавіючої сталі (підходять для роботи у вологих приміщеннях або з продуктами харчування) та ін.

Правила вибору

Перед тим як купити відповідний візок, потрібно визначитися, які саме типи вантажів планується на ньому перевозити. Якщо сипучі, то знадобиться конструкція з цільною платформою і суцільними бортами, якщо великогабаритні — то підвищеної вантажопідйомності або подовжені.

Також потрібно враховувати масу вантажів, з якими доведеться працювати. Стандартні моделі розраховані на роботу з ящиками, сумарна вага яких не перевищує 150 кілограмів. Існують посилені моделі, що дозволяють перевозити по 500 і більше кг.

Звертайте увагу на тип коліс. Для складів з рівним покриттям підійдуть недорогі гумові, для пересування по ґрунту або щебню підберіть поліуретанові моделі. Якщо конструкція використовується на вулиці або в сирому приміщенні, то краще вибрати оцинковані варіанти.