Вибираємо колеса для візків: види і особливості різних конструкцій

Колеса для візка - це один з найважливіших елементів всієї конструкції, який, власне, визначає функціональність транспортного пристосування. Від їх якості і виду безпосередньо залежать такі характеристики, як комфорт їзди, рівень шуму і стійкість до зношування. Тому при покупці варто уважно вивчити асортимент моделей, розібратися в їх основні властивості.

Особливості класифікації

Вибір коліс для візків - справа непроста. Вони випускаються в широкому асортименті. Розрізняються за цілою низкою параметрів, які і потрібно враховувати при виборі:

  • конструктивні особливості;
  • матеріал;
  • тип підшипників.

За першим принципом класифікації можна виділити моделі: з кронштейном (для платформної обладнання) і без (зазвичай такі встановлюють на гідравлічні і двоколісні ручні транспортні пристосування). Крім того, конструкції першого типу додатково розрізняються по функціональності. Так, кронштейни бувають поворотні і неповоротні. Перші можуть робити оборот навколо опори, надають техніці велику мобільність. Моделі без кронштейнів забезпечують стабільність ходу візка в потрібному напрямку.

Відмінності за типом матеріалу

Йдеться про покриття. Ця характеристика безпосередньо визначає призначення конструкцій і стійкість до зношування.

Важливо: від покриття залежать рівень шуму і сприйнятливість до впливу агресивних середовищ. Тому при виборі конструкцій для лабораторного обладнання, їзди по громадським приміщенням (в готелях, ресторанах) або для використання в спеціальних умовах обов'язково потрібно враховувати цю характеристику.

Так, колеса бувають:

  • пенополиуретановие. Основний матеріал - газонасичених пластмаса на основі поліуретану. Вони стійкі до зносу, міцні;
  • поліуретанові. Підходять для великовантажних механізмів, характеризуються високими антивібраційними і ударопоглощающими властивостями. Стійкі до впливу агресивних середовищ, практично безшумні;
  • пневматичні. Розрізняються за типом диска, він буває сталевий (більш міцний варіант) і пластмасовий (дешевше). Легко пересуваються по нерівностях, характеризуються м'якістю і безшумністю ходу;
  • гумові. Дані моделі універсальні. Вони досить витривалі, не бояться перепаду температур, довговічні;
  • поліамідні. Поєднують в собі підвищену вантажопідйомність і стійкість до впливу агресивних середовищ, легко піддаються миттю і обробці.

Ознайомитися з доступними видами можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/. В каталозі вони представлені в асортименті. Продукція з різних матеріалів і в широкому ціновому діапазоні.

Класифікація за типом підшипників

Від цієї конструктивної особливості залежать можливість застосування транспортних пристосувань і їх витривалість по відношенню до навантажень. Оснащуються вони підшипниками наступних видів:

  • роликові. Такі комплектуючі встановлюють на транспортні візки;
  • кулькові. Дані деталі характеризуються хорошими ходовими характеристиками, витримують високі навантаження, в тому числі і динамічні;
  • ковзання. Колеса з такими підшипниками найбільш доступні, ціна на них нижче, ніж на аналоги.
Розбираючись, як вибрати колесо для візка, щоб забезпечити їй максимальну стійкість, варто згадати, що конструктивно вони відрізняються ще на одинарні та здвоєні. Другі призначені для легких і середніх навантажень. Саме вони забезпечують транспортного обладнання надійну стійкість.