Риштування: особливості конструкції і вибір коліс для оснащення

Виконання будівельних робіт, монтажних операцій на висоті неможливо без спеціального устаткування - лісів. Вони являють собою збірну конструкцію, що складається з різних елементів: дерев'яних і металевих. Додатково ці споруди часто комплектуються колесами, які полегшують їх переміщення по об'єкту. За посиланням https://www.fregat.com.ua/kolesa-dlya-stroitelnyh-lesov-i-peredvizhnyh-podmostey/ можна замовити колеса для будівельних лісів, у продажу представлений великий асортимент роликів різної вантажопідйомності.

Особливості конструкції лісів

Спорудження створюють з різних елементів. Їх кількість може варіюватися в залежності від висоти і розміру конструкції. До основних складових належать:

 

  • стійки;
  • діагональ;
  • настил;
  • стяжка;
  • сходи;
  • хомути;
  • фіксатор захоплення;
  • поперечина;
  • розпірки.

На високих конструкціях додатково можуть бути передбачені поручні і огорожі, що підвищують безпеку їх експлуатації. Колеса на ліси встановлюються для поліпшення їх мобільності. Завдяки роликам переміщати конструкцію по будмайданчику простіше і цей процес займає менше часу. Якщо їх не буде, то для виконання подібної операції буде потрібно спецтехніка або доведеться розбирати лісу. Ці заходи спричинять додаткові витрати грошей і часу.

Особливості вибору

Важливою характеристикою коліс є їх вантажопідйомність. Саме на цей параметр в першу чергу слід орієнтуватися при виборі роликів. Визначити відповідний тип можна, розрахувавши навантаження по формулі: маса лісів + вага працівників і допоміжного обладнання, отримане число ділимо на 3. В результаті обчислюємо оптимальну вантажопідйомність кожного ролика.

Другий орієнтир - тип матеріалу. Краще вибирати колеса, контактний шар яких зроблений з чорної гуми. Переваги таких моделей полягають в невибагливості до експлуатаційних умов і універсальності застосування. Вони підходять для їзди по поверхнях будь-якого типу, в тому числі по делікатним покриттям, не ушкоджують їх і не залишають слідів.

Третій параметр - діаметр. Затребуваними для комплектації лісів є вироби, які мають d = 160 і 200 мм. Вони характеризуються поліпшеною прохідністю. Конструкції з такими колесами зручніше перекочувати по будмайданчику, незважаючи на те що високі навантаження витримують також і моделі меншого розміру.

Звернути увагу варто і на тип кронштейна. Краще віддавати перевагу конструкціям з поворотним гальмом. Такий механізм забезпечує оптимальну мобільність, блокує обертання не тільки коліс, але і кронштейна, забезпечуючи максимальну безпеку працівників.

Широкий вибір роликів для будівельних лісів доступний на сайті компанії «Фрегат». У каталозі представлені моделі коліс з гумовим контактним покриттям, різного діаметру - від мініатюрних конструкцій 100-125 мм до популярних видів 160 і 200 мм. Показник вантажопідйомності вказано в описі до товарів. Замовити на сайті колеса можна як для лісів, так і для меблевого виробництва, комплектації сміттєвих контейнерів, торгового та виробничого обладнання.