21 травня
5 грудня

Чому для медичного обладнання потрібно використовувати спеціальні колеса

Для оперативної допомоги пацієнтам медичних закладів оснащуються пересувним обладнанням, предметами меблів і іншими мобільним технічними засобами. Лабораторні стелажі, каталки і крісла для перевезення пацієнтів, ліжка для амбулаторного лікування, санітарні візка, інфузійні штативи та інші конструкції наводяться в рух за допомогою колісних опор, спеціально призначених для медичних установ.

Вимоги для коліс, використовуваних в медичних закладах

Колеса, встановлені на апарати і пристрої, що використовуються в поліклініках, лікарнях і діагностичних центрах, повинні відповідати вимогам, що пред'являються до всього медичного обладнання:

  • матеріалами виготовлення колісних опор необхідно володіти антикорозійними властивостями;
  • вироби повинні бути готові до інтенсивної навантаженні протягом тривалого періоду;
  • колесам важливо витримувати регулярну санітарну обробку речовинами, що містять хімічні сполуки;
  • конструкція опор повинна підлягати простому ремонту або заміні.

Для виконання всіх вищенаведених умов при виготовленні коліс застосовуються спеціальні матеріали, що відповідають строгим санітарним нормам і правилам безпеки.

Види коліс для медобладнання

Найкраще при використанні на медичних ліжках і візках зарекомендували себе колісні опори двох типів:

  • Апаратні колеса з литою шинкою з сірої гуми. Поліпропіленові обгумовані обіддя вільно пересуваються по різних поверхнях. Вони працюють дуже тихо (що важливо для медустанов), не завдають шкоди наливним або кахельною полам. Гумові опори не бояться вологи і хімікатів (крім агресивних мінеральних масел і розчинників). Вантажопідйомність даних моделей досягає 100 кг, а діаметр коліс - 125 мм, що дозволяє виробляти їх установку на досить великому пересувному обладнанні.

Важливо! Сіра гума, на відміну від звичної чорною, не має неприємного запаху, не залишає слідів на підлогах навіть при різкому гальмуванні.

  • Литі поліамідні колеса. Нейлонові опори демонструють більшу вантажопідйомність (до 700 кг), яка не робить негативного впливу на ходові якості і стійкість виробів до абразивного стирання. Колісні конструкції з поліаміду легко піддаються хімічній обробці, не бояться впливу агресивних речовин. Можуть використовуватися на гладких, слизьких та вологих покриттях.

Корисна інформація! Виробники випускають здвоєні апаратні ролики як першого, так і другого типу. Дані модифікації мають високу прохідність і маневреність, здатні перевозити значно більшу вагу.

Комплектація колісних опор

Великий вплив на безперебійну роботу колісних опор має не тільки матеріал виготовлення, а й технічні характеристики всіх комплектуючих механізму:

  • підшипників - для апаратних моделей найчастіше використовують втулки ковзання або кулькові підшипники, які добре справляються з серйозними ваговими навантаженнями і значно полегшують рух конструкції і роботу персоналу;
  • кронштейнів - деталей фіксованого або поворотного типу, виготовлених з штампованої сталі, стійкої до корозійних процесів. Для збільшення маневреності механізму поворотний вузол кронштейна оснащується дворядним підшипником;
  • кріпильних елементів - на апаратних опорах можуть бути встановлені три різних типи кріплень: спеціальна панель під чотири болта, металевий стрижень з різьбленням або центральний отвір.

Кожна колісна опора може оснащуватися фіксатором напрямки руху або стоппером (гальмівний механізм), що дуже важливо для медичних ліжок.

Переваги медичних роликів

Колеса з синтетичних матеріалів використовуються в лабораторіях, великих медичних центрах і приватних стоматологічних кабінетах. Таке поширення колісні конструкції для медтехніки отримали завдяки своїм перевагам:

  • хороші ходові якості на гладкому покритті підлоги;
  • маневреність, важлива для лікарняних коридорів;
  • амортизаційні властивості, необхідні при перевезенні хворих або обладнання;
  • стійкість до механічних пошкоджень і хімічних речовин;
  • дбайливе ставлення до полам (не залишають слідів);
  • можливість простий санітарної обробки.

Медичні ролики рідко потребують ремонту або заміні. Тривалість використання спеціальних колісних опор можна прирівняти до терміну експлуатації ліжок, візків та іншого обладнання, на якому вони встановлені.