21 травня
5 грудня

Які конвеєрні ролики краще вибрати для стабільної роботи транспортера

Конвеєрні лінії використовуються на підприємствах харчової та легкої промисловості, а також на заводах і фабриках, що випускають електронні товари, побутову техніку, ліки і автомобілі. Конвеєр являє собою транспортувальний механізм, що переміщає комплектуючі або готову продукцію від одного вузла до іншого. Ключовими деталями транспортера є спеціальні ролики, від надійності яких залежать продуктивність і ефективність роботи підприємства. Переглянути інформацію і замовити колеса і складові для конвеєра можна перейшовши за посиланням: https://www.fregat.com.ua/rolikovyie_konveyeryi_i_elementyi

.

Типи конвеєрного обладнання

Ролики для конвеєра - основні складові транспортної конструкції, що витримують значну вагову і динамічне навантаження. Роликоопорами укомплектовані практично всі існуючі модифікації конвеєрного встаткування:

  • стрічкові транспортери - універсальні системи, які застосовуються для переміщення сипучих і штучних вантажів як в горизонтальній площині, так і під ухилом. Принцип роботи даних конвеєрів полягає в безперервному обертанні приводних барабанів, які забезпечують рух закільцьованої стрічки по закріпленим на опорній рамі роликам. Вони запобігають зміщення полотна. Крім того, підтримують стрічку, надають їй необхідну форму;

Важлива інформація! Залежно від параметрів переміщуваного вантажу або в разі виробничої необхідності можуть використовуватися стаціонарні, мобільні або телескопічні (розсувні) стрічкові транспортери.

  • ланцюгові конвеєри - зносостійкі і термостійкі конструкції, службовці для роботи з масивними, габаритними виробами. Найчастіше ланцюгові транспортери використовують у вугледобувній промисловості або в важкому машинобудуванні. Обертання роликів, прикріплених до рами, здійснюється за допомогою спеціального приводу, що відповідає за рух конвеєрної ланцюга;
  • рольганги - роликові механізми, призначені для пересування штучних громіздких вантажів. Конвеєри такого типу можуть бути приводними або гравітаційними, прямими або поворотними, горизонтальними або похилими. Ролики в рольгангах є грузонесущим елементами, вони переміщують предмети по транспортеру завдяки своєму безперервному обертанню на фіксованих осях.

Від легкого і плавного руху роликоопори залежить збереження продукції, а також тривалість терміну експлуатації конвеєрного обладнання.

Конструктивні особливості роликів

У залежності від призначення деталей, інтенсивності навантаження і запиленості виробництва можна використовувати конвеєрні ролики в розбірному і нерозбірному корпусі. Крім того, моделі розрізняються типом встановлених підшипників, матеріалом виготовлення і товщиною стінок циліндра (обичайки). Вони діляться на кілька функціональних видів:

  • гладкі роликоопори - стандартні міцні і надійні вироби, здатні витримувати велику вагу;
  • дефлекторні ролики - моделі, оснащені кронштейном і призначені для спрямованого руху стрічки. Виключають її зміщення під впливом вантажу, що перевозиться;
  • амортизуючі вироби. Мають еластичний контактний шар, служать для пом'якшення вагового навантаження і ударів при приміщенні продукції на транспортер.

Вибір модифікації роликів залежить від ширини стрічки конвеєра, а також від масивності вантажу та інших властивостей предметів, що перевозяться.

Увага! Для зменшення зносу транспортировочной стрічки і попередження передчасного руйнування підшипника виробляються спеціальні футеровані (обгумовані) ролики.

Основні причини поломок конвеєрної лінії

Вихід з ладу однієї або декількох роликоопор може застопорити рух транспортера і негативно позначитися на продуктивності роботи всього підприємства. Зазвичай до поломки конвеєрних роликів наводять такі причини:

  • стирання контактного шару;
  • потрапляння бруду і пилу в підшипники;
  • недолік спеціальної мастила в вузлі обертання;
  • слабка посадка шарикопідшипника на осі або в корпусі;
  • перекіс або заклинювання деталі;
  • корозійні процеси в посадковому вузлі підшипника.

Для вирішення вищевказаних проблем виробники роликових опор постійно працюють над модернізацією виробів і використовують для їх виготовлення нові матеріали і технології.

Обережно! Одна з найчастіших причин несправності конвеєра - експлуатація обладнання з невращающейся роликовими опорами. Це призводить до швидкого стирання стрічки і підвищенню температури контактного шару, збільшує опір руху транспортера.

 

Переваги полімерних роликів

Все частіше підприємства, що працюють в різних сферах діяльності, використовують для конвеєрних ліній на своєму виробництві ролики з синтетичних матеріалів. Полімерні вироби (при однаковій жорсткості з деталями зі сталі) мають цілу низку переваг перед металевими аналогами:

  • герметичність підшипникового вузла;
  • безшумна робота;
  • стійкість до агресивних хімічних сполук (луги, кислоти);
  • ударна міцність;
  • вага на 50% менше, ніж у сталевих;
  • стійкість до корозійних процесів;
  • низька ймовірність пошкоджень стрічки при руйнуванні опори;
  • легке очищення деталей від нальоту пилу і бруду.

Також до достоїнств полімерних роликів можна віднести тривалий термін експлуатації і доступну вартість даних синтетичних деталей. Для витратних матеріалів, які потребують регулярного оновлення, це дуже великий плюс.