21 травня
5 грудня

Що таке рифлена гума і в чому полягають переваги її використання

Для пересування складського, садового, будівельного та інших видів мобільного обладнання по твердій поверхні з невеликими перешкодами найкраще підходять колеса на литий рифленою гумі. Багатофункціональний контактний шар дозволяє без великих зусиль переміщати габаритні навантажені конструкції як всередині приміщень, так і на відкритих майданчиках.

Особливості рифленою гуми

Рифлена гума від гладкої відрізняється наявністю протектора на поверхні шини. Малюнок, складений пазами і каналами на зовнішньому контактному шарі, має велике функціональне значення:

  • забезпечує хороше зчеплення з дорожнім покриттям;
  • збільшує зносостійкість покришки;
  • підвищує прохідність пересувний конструкції;
  • амортизує удари, поштовхи і вібрації.

Протектор на литий гумової шині також захищає обід і інші елементи колеса від механічних пошкоджень.

Важливо! Чим більше водовідштовхувальних каналів налічує протекторний шар, тим легше буде управляти масивну конструкцію на покриттях будь-якого типу.

Сфери застосування протекторних шин

Многозадачность рифлених шин робить їх одними з найбільш затребуваних контактних шарів для коліс візків або тачок, які застосовуються в різних господарських сферах:

  • виробничих або складських приміщеннях з цементними підлогами і перепадами рівня;
  • будівельних майданчиках, застелених піском, щебенем та іншими сипучими і в'язкими матеріалами;
  • присадибних ділянках і дачах з грунтовими доріжками і дерев'яними переходами;
  • цехах м'ясокомбінатів і молокозаводів, в яких, як правило, настелені слизькі бетонні або кахельні підлоги.

Колеса з литими гумовими шинами випускаються різних діаметрів, що максимально розширює сферу їх використання - від звичних продуктових візків до виробничих мобільних систем.

Обережно! Гумові покришки чутливі до тривалого впливу агресивних хімічних речовин (масел, розчинників, бензину). Цю особливість необхідно враховувати при виборі виробів. Для таких умов краще використовувати колеса з полімерних матеріалів.

Лінійка колісних опор з литою гумовою шиною

Щоб пересувне обладнання виконувало свої функції в будь-яких експлуатаційних умовах, виробники пропонують десятки модифікацій колісних опор з рифленою гумою:

  • діаметром від 75 мм до 250 мм;
  • вантажопідйомністю до 500 кг;
  • оснащених корпусом і ободом з пресованої сталі, поліпропілену, чавуну або поліаміду;
  • встановленим одним з трьох типів підшипників (втулкою ковзання, роликових або шарикопідшипником);
  • з фіксованим або поворотним кронштейном з міцної нержавіючої сталі;
  • різними типами кріплень: осьовим, платформним або стрижневим;
  • при необхідності колеса оснащуються гальмами або фіксаторами напрямку.

Такий широкий асортимент колісних опор з литою гумою дає можливість використовувати різні мобільні конструкції як в великих промислових цехах, так і на невеликих підприємствах.

Переваги коліс з рифленою шиною

Правильно підібрані до певного типу обладнання колеса з рифленими шинами допоможуть оптимізувати робочий процес і забезпечити безпеку як переміщуваних вантажів, так і співробітників компанії. Крім того, використання литих протекторних шин має ще ряд переваг, цінних для будь-якого підприємства:

  • міцна гума практично не деформується і не втрачає своїх властивостей навіть при інтенсивній експлуатації. Тому немає потреби витрачати час і кошти на ліквідацію порізів або проколів;
  • еластичність матеріалу дозволяє істотно знизити рівень шуму при роботі класного механізму. Завдяки цій якості гуми, покришки також пом'якшують дію вібрацій і ударів на ручки візків, що значно полегшує працю технічного персоналу;
  • застосування коліс з гумовим контактним шаром безпечно для покриттів будь-якого типу: полімерних і кахельних підлог, паркету, ламінату і ковроліну;
  • візки з колісними опорами такого виду можуть без шкоди для своїх технічних характеристик використовуватися в температурному діапазоні від -20 до +50 ° C.

Для вільного обертання колеса на осі конструкцію оснащують двома підшипниками. Щоб колісні опори могли витримувати великі навантаження, диски виробів виготовлені з пресованої листової сталі.

Нюанси вибору колісних опор

При підборі коліс з гумовим протектором необхідно визначити, яка кількість опор буде встановлено на кожному конкретному пристрої. Потім потрібно вирахувати навантаження на окремий колісний механізм і на всю конструкцію в цілому. Для цього вага передбачуваного вантажу (з урахуванням маси тачки / візки) потрібно розділити на загальне число опор, мінус одне колесо (якщо використовується чотири колеса, то ділити потрібно на три). Це роблять для того, щоб в разі потрапляння однієї з опор в яму або вибоїну, все навантаження могла розподілитися на решту колеса. Уважний підхід до вибору виробів і проведення точного розрахунку вантажопідйомності гарантують максимально тривалий термін експлуатації колісних опор з рифленою шиною без поломок і ремонту.