21 травня
5 грудня

Особливості апаратних коліс з ПВХ, які варто врахувати при виборі обладнання

Апаратні колеса і ролики призначені для мобільних конструкцій, які використовуються всередині приміщення. Найчастіше такі колісні опори застосовують для медичного, кулінарного, торгового або виставкового обладнання. Вони забезпечують плавне пересування, хорошу стійкість, а також високу маневреність вітрин, стелажів, медтехніки і різних предметів інтер'єру. Матеріалом для виготовлення корпусу апаратних коліс служить практичний полівінілхлорид (ПВХ), який уповноважує вироби властивостями, необхідними для надійної та інтенсивної роботи протягом усього терміну експлуатації.

Практичні властивості полівінілхлориду

ПВХ - полімерне речовина, яке застосовується для виробництва будівельних матеріалів, медичного обладнання, автомобільних комплектуючих та багатьох інших виробів, які використовуються нами щодня. Широкому поширенню полівінілхлориду сприяють його практичні властивості:

  • висока міцність матеріалу;
  • стійкість до механічних і хімічних впливів;
  • невелика вага виробів з полімеру;
  • температурний діапазон експлуатації - від -50 до +60 ° C;
  • хороші ізоляційні якості;
  • несхильність корозійних процесів.

Одним з основних достоїнств продукції з ПВХ є висока вогнетривкість. Це дуже важлива якість для оснащуються колесами предметів і механізмів. 

Важливо! Колісні опори з полівінілхлориду абсолютно не завдають шкоди поверхням підлог. Їх можна застосовувати на ламінаті, ковролине, паркеті, кахельної плитки і інших делікатних покриттях. 

Модифікації апаратних коліс

З урахуванням призначення апаратних коліс, інтенсивності їх експлуатації та очікуваної вагового навантаження підбирається підходяща модифікація опори:

  • поворотна або фіксована модель;
  • обід колеса, оснащений литий або бандажної шиною;
  • кріплення до основи (за допомогою спеціальної панелі, металевого стержня або центрального кріпильного отвори).

Однією з найпопулярніших моделей колісних опор є здвоєні апаратні ролики. Вони витримують серйознішу вагове навантаження і демонструють хорошу маневреність в умовах обмеженого простору.

Увага! Для правильного визначення типу коліс необхідний розрахунок навантаження на кожен колісний елемент. Проводиться він за спеціальною формулою:

X = (M+m)/(n-1), де Х - навантаження на опору, М - вага розміщується вантажу, m - маса конструкції, n - кількість коліс. 

Якість основних вузлів колісної конструкції

Крім полівінілхлориду, з якого виготовлений корпус колеса, великий вплив на ходові можливості пересувних моделей надають технічні характеристики основних вузлів колісного механізму:

  • підшипники. В апаратних моделях застосовують підшипники ковзання, кулькові або роликові вироби. Даний елемент несе відповідальність за вантажопідйомність опори, а також за стартове зусилля і опір коченню;
  • кронштейни. Можуть бути поворотного або фіксованого типу. У динамічній варіації процес обертання здійснюється за допомогою спеціального дворядного підшипника;
  • контактний шар. Від матеріалу шини залежать не тільки ходові якості, але і ступінь впливу колісної опори на поверхню підлоги. Найчастіше для апаратних виробів застосовують термопластичну сіру гуму (не залишає слідів на підлозі), поліпропілен (витримує вищу температуру) або поліуретан (збільшує вантажопідйомність).

Для поліпшення експлуатаційних характеристик пересувного обладнання опори можуть оснащуватися гальмівними системами або фіксаторами напрямку руху. 

Цікаво! Колір контактного шару залежить від показників його твердості, що визначаються за спеціальною шкалою Шора. Найбільш еластичні вироби мають помаранчевий відтінок, за ними слідують шини зеленої палітри, потім йдуть сині моделі. Найтвердіший шар фарбують в червоний колір. 

Переваги мобільних механізмів

Якщо всі параметри коліс підібрані правильно, відповідають призначенню конструкції, то застосування апаратних опор матиме кілька корисних переваг:

  • безшумна робота;
  • гарне поглинання вібрацій і ударів;
  • стійкість до різних типів впливу (механічний, хімічний);
  • дбайливе ставлення до покриття підлоги;
  • велика вантажопідйомність.

Пристрій апаратних коліс сприяє тривалому терміну експлуатації, незалежно від сфери використання виробів. За опорами легко доглядати, проводити обов'язкову для медичних і кухонних приміщень обробку, а також підтримувати їх в справному стані.