21 травня
5 грудня

Як правильно підібрати колісну опору і розрахувати її вантажопідйомність

Якщо деталі інтер'єру відповідають тільки за наш комфорт, то надійність конструкцій, задіяних у виробничому процесі, забезпечує продуктивність підприємства і безпеку його співробітників. Які нюанси необхідно врахувати при виборі рухомого механізму і як розрахувати навантаження на колісну опору - питання, від яких багато в чому залежить якість роботи і тривалість терміну служби дорогого устаткування.

Призначення колісних механізмів

Головний фактор, на який потрібно звернути увагу при підборі колісного підстави, - це відповідність параметрів пристрою очікуваним ваговим, механічних, хімічних і температурних навантажень, а також пристосованість мобільного конструкції її призначенням:

  • побутовим потребам - журнальні столи, тумбочки, етажерки;
  • комерційному та спільному використанню - візки в супермаркеті, офісні крісла, лікарняні ліжка, медичні або кулінарні стелажі;
  • виробничої та промислової галузей - сміттєві контейнери, пересувні будівельні ліси, гідравлічні навантажувачі.

Придатність колісної опори до умов її застосування зведе до мінімуму виникнення несправностей і значно збільшить ефективність обладнання для транспортування.

Увага! Порушення правил експлуатації: перевищення навантаження і швидкісного режиму, ігнорування наведених в дію гальмівних систем або потрапили в обід колеса сторонніх предметів може привести до проблем із виробом і наразити на небезпеку персонал і відвідувачів.

 Етапи підбору підстав колеса

Коли складено повне уявлення про призначення пересувного механізму, про стан і особливості робочого покриття, а також проаналізовано умови експлуатації обладнання, можна приступати до чотирьох основних етапів підбору колісної опори:

  • визначенню типу, матеріалу і конструкційних особливостей колеса, які будуть відповідати поверхні підлоги, температурному режиму, показниками вологості і агресивності середовища;
  • вибору опори і кріплення, яке дає інтенсивну роботу і маневреність обладнання;
  • обчислення можливого навантаження на один опорний механізм і на всю систему в цілому;
  • перевірці працездатності конструкції.

Для надійності колісної опори має значення виконання всіх зазначених вище кроків, тому постараємося розібрати кожен пункт більш докладно.

Підшипники для коліс різного призначення

Звичні меблеві ролики, які встановлюються на офісні крісла, часто посаджені на саму вісь обертання, що цілком допустимо для невеликих вагових навантажень. Для візків, які переміщують масивні і габаритні вантажі, використовують колеса, конструкція яких включає в себе підшипники одного з трьох видів:

  • підшипники ковзання - самі прості і доступні за ціною вироби. Вони добре витримують будь-які механічні дії і стійкі до корозійних процесів. Застосовуються для апаратних колісних основ, транспортного обладнання і жаростійких моделей з чавуну або алюмінію. Такі деталі мають потребу в регулярному мастилі за допомогою спеціального ніпеля;
  • роликові підшипники - складені із сталевих стрижнів (оброблених мастилом тривалої дії), зафіксованих в пластиковому корпусі. Дана модифікація застосовується в візках, призначених для транспортних операцій;
  • прецизійні кулькові підшипники - представляють собою набір кульок із загартованої сталі, закріплених в сепараторі. Це найбільш вантажопідйомний вид виробів, стійкий до будь-якого негативного впливу. Шарикопідшипники часто використовуються для коліс з великим діаметром.

Надійний підшипник поліпшить ходові характеристики опор, сповільнить знос колісного механізму і продовжить термін служби пересувного пристрою.

Важливо! Велике значення при експлуатації колісних опор має якість контактного шару колеса (шинки). Для її виготовлення використовують звичайну або термопластичну гуму, поліуретан, поліамід або поліпропілен. Матеріал для шинки повинен добре взаємодіяти з робочою поверхнею підлоги.

Види підстав і способи їх кріплення

Залежно від необхідної пересувного обладнання мобільності, вибирається один з двох типів маневреності колісних опор:

  • фіксовані - не можуть обертатися навколо осі і переміщаються тільки в одному, заданому напрямку;
  • поворотні - обертаються в будь-яку сторону і легко управляються по ходу руху, іноді вони оснащуються гальмівним механізмом.

Найпоширенішим способом кріплення як фіксованих, так і поворотних моделей до основи візки, є використання спеціальної панелі. Обертові опори також можуть монтуватися за допомогою особливого стрижня або кріпильного отвори.

Зверніть увагу! Існує кілька комбінацій розташування колісних опор, кожна з яких застосовується для певного навантаження і маневреності візка. Для підвищення стійкості і керованості пристрої поворотні і фіксовані моделі можуть використовуватися в одній конструкції.

Розрахунок вантажопідйомності колісних опор

Один з ключових чинників для визначення необхідного типу коліс - це розрахунок навантаження на колісну опору. Зазначена в паспорті виробу максимальна вантажопідйомність на увазі рівну поверхню підлоги, швидкість руху менше 4 км / год, перешкоди, що становлять до 5% від висоти колеса, а також температуру повітря +20 ° C. При таких ідеальних умовах навантаження рівномірно розподіляється на всі чотири колісні основи. Будь-яке відхилення від стандарту призводить до зниження вантажопідйомності, тому одне колесо виключають із загальноприйнятої формули:

 X = (M + m) / (n-1),

де:

  • Х - навантаження на одне колесо;
  • М - маса вантажу;
  • m - вага конструкції;
  • n - кількість коліс.

Ця формула застосовується при транспортуванні твердих вантажів, а коли перевозять рідини, то від загального числа коліс забирають ще одну опору, таким чином, в знаменнику вказують (n-2).

Тестування готової продукції

Підприємство обов'язково проводить тестування готової продукції. У стандартний перелік випробувань входять:

  • статичний тест - тривале перебування опор під навантаженням, що перевищує максимальну;
  • динамічне випробування - проходження смуги «з перешкодами»;
  • антикорозійна діагностика - тривале перебування у вологому середовищі;
  • температурне випробування - проводять спеціально для жаростійких коліс.

Такий відповідальний підхід компанії-виробника, виключає невиправдані поломки обладнання та забезпечує тривалий термін служби колісних опор. Підібрати колеса ви мжет в нашому каталозі.