Вибір візків для складу. Особливості та різновиди

Продуктивність торгових, логістичних, ремонтних і інших компаній, пов'язаних з матеріальними цінностями, залежить від того, наскільки ефективно працює склад. Дуже важливо його оснащення спеціальним обладнанням та устаткуванням. В роботі величезну роль грають не тільки компактно розташовані стелажі, а й візки для транспортування вантажів. Відсутність цієї технічної одиниці якщо не паралізує функціонування комори повністю, то в усякому разі сповільнить її. Якщо ваша діяльність пов'язана із зберіганням матеріалів, знати, які бувають складські візки, необхідно. Купувати їх доведеться, але робити це потрібно з урахуванням площі і особливостей складу.

Загальна інформація

Основне завдання складської візки (її використовують не тільки в коморах, але і в торгових залах, садових ділянках, цехах) зводиться до того, щоб спростити транспортування вантажів. Це пристосування з нехитрої конструкцією економить і сили вантажників, і час. Як і до будь-якій техніці, до складської візку є ключова вимога - справний стан. Чим міцніше матеріали використовуються для виготовлення її конструктивних вузлів, тим вона функціональніша.

Робочі елементи складських візків неоднакові, залежать від різновиду. У той же час незмінними вузлами є: платформа для розміщення вантажу, колісна система для переміщення, ручка, за допомогою якої здійснюється управління.

Головні різновиди

Щоб уникнути простоїв, обладнання для складу необхідно підтримувати в робочому стані. Візки не виняток, навіть якщо в них відсутній гідравлічні або електричні приводи. Слід проводити регулярно ревізію вузлів, платформи, коліс, з'єднань, своєчасно замінювати зношені витратні елементи.

Складські візки класифікуються на:

  1. Двоколісні. Використовуються для транспортування негабаритних і щодо легких вантажів. Розрізняються вони між собою матеріалами, використовуваними для виробництва коліс, різновидом платформи і колісної системи. Їх характерні риси - компактність, маневреність, простота конструкції і дешевизна. Існують складні модифікації.
  2. Платформні. Вантаж, який транспортується за допомогою даних візків, може бути різних габаритів і маси - від 100 до 500 кг. Такі візки бувають одно-, дво-, триярусні, бортові. Оснащуються як однієї, так і двома ручками.
  3. Гідравлічні. У професійному середовищі їх називають тюхтіями. Такі візки оснащуються гідравлічним вузлом, що підвищує продуктивність. В цілому коштують вони недорого і дуже рідко ламаються. На деяких моделях передбачено робоче місце оператора.
  4. Штабелери. На вигляд вони схожі на рохля, але більш вдосконалені. В їх конструкцію впроваджено пристрій для підйому і опускання вантажів ричтрак з висувається щоглою. З його допомогою можна було легко штабелювати на великій висоті і в інших важкодоступних місцях.
  5. Електричні. Ще один тип вдосконаленою візки для складу. Складаються з гідравлічного пристрою і електроприводу. Заряджаються від вхідної в комплектацію акумуляторної батареї. Використовуються там, де присутній середній або великий потік вантажів. Даний вид техніки маневрений, легко керований. Добре відомі серійні моделі WP17-15, WP60-15.
  6. Вантажні. Використовуються для перевезення великогабаритних і важких матеріалів. Їх основа посилена конструкцією з міцної сталі, що дозволяє витримувати великі навантаження.

Якщо розглянути всі існуючі види складських візків, то їх легко набереться більше сотні. Ми згадали самі застосовувані на практиці версії. Одних тільки гідравлічних візків існує безліч модифікацій. Тим часом, це один з найбільш затребуваних типів складської техніки. Вони випускаються серійно або виготовляються за індивідуальним замовленням.

Різноманітність гідравлічних візків

Послуги з перевезення вантажів на палетах, наявність вил, що піднімаються і опускаються за допомогою важелів і тяг, зосереджених в гідродомкратів. Все це є основними характеристиками гідравлічних складських візків, що відрізняють їх від інших типів. Вони використовуються не тільки в коморах, але і в магазинах, підсобках, а конструкція окремих типів дозволяє їм заїжджати навіть в спеціальні ліфти та інші типи вантажної техніки.

класифікується гідравлічні складські візки по типу, виходячи з таких характеристик, як:

  1. Особливості конструкції. Бувають з подовженими або, навпаки, укороченими вилами, а також низькопрофільні.
  2. Призначення: ручні, з електричним або ножиці підйомом. Деякі моделі оснащуються вагами, також є модифікації, призначені для роботи в агресивному середовищі.
  3. Максимальна вантажопідйомність. Цей показник зазвичай варіюється від 500 кг до 5 тонн.

Гідравлічні складські візки з подовженими вилами призначені для перевезення об'ємних вантажів. Завдяки конструкції на них поміщаються відразу дві палети. Довжина самих вил становить від 1300 до 3000 мм. Ця конструктивна особливість знижує максимальну вантажопідйомність, яка залишається в межах 2 тонн. Гідравлічні складські візки з короткими вилами, в силу малих габаритів, використовуються в зонах з обмеженою площею. Завдяки невеликій платформі у них підвищується вантажопідйомність - доходить до 2,5 тонн.

Низкопрофільні складські візки характеризуються низьким розташуванням вил по відношенню до землі. Завдяки цій особливості знайшли широке застосування при прийманні вантажів з специфічних піддонів. Також з їх допомогою приймають деякі види обладнання, в перевезенні якого піддони не використовуються взагалі. Придбати ролики для гідравлічних візків ви можете здесь.

Для більшого комфорту

Самохідні гідравлічні візки оснащуються електропідйомники. На них є робоче місце для оператора з кабінкою або без неї. Така техніка піднімає вантажі на висоту до 2 метрів. При цьому версія без кабінки розвиває швидкість до 6 км / год (порівнянно з темпом крокуючого людини), а обладнана кабінкою - до 18 км / ч.

Особливість ручних гідравлічних візків в тому, що завдяки їх конструкції оператор може транспортувати до 5 тонн вантажу. Робить він це без праці, при цьому немає необхідності використовувати допоміжну техніку. Що стосується візків, обладнаних вагами, то вони задіюються там, де потрібно не тільки переміщення вантажу, а й його зважування. При цьому самі ваги досить точні - приблизна їх похибка варіюється від 0,5 до 1 кг.

Ще однією додатковою функцією обладнання є бур підйом. Оснащена їм гідротележкі іноді виконує роль підйомного столу, висота якого регулюється. Особливість такої версії в тому, що після підйому на 20 см спрацьовує фіксує функція ножиць. Таким чином, гідравлічний візок перетворюється в стаціонарну конструкцію, на якій виконуються спеціалізовані роботи. Пересувати її в цей період неможливо.

Розроблено та безліч інших додаткових функцій, що спрощують використання візків. Деякі мають спеціальне призначення, що враховують виробники. Наприклад, існують гідравлічні візки, виготовлені з нержавіючої сталі або покриті гальванічним елементами, що запобігають корозії. Вони призначені для роботи в агресивному хімічному середовищі, негативно впливає на метал. Їх ручки, з якими стикається вантажник, виготовлені з матеріалів, стійких до низьких температур.