Як вибрати садову тачку, для яких робіт її використовувати

При перевезенні сміття, добрив, землі, інших предметів, що використовуються в саду та городі, потрібна спеціальна тачка. Цей зручний аксесуар дозволить працювати на ділянці швидше та легше, зніме навантаження з рук та плечей. Він знадобиться і для будівництва на дачі або приватному домоволодінні, при висадженні дерев, кущів. Коли потрібна садова тачка, як її вибрати, цікавить кожного майбутнього власника.

Такий інструмент відрізняється від будівельного. Насамперед, різниця у кількості коліс. У більшості моделей для саду є тільки одне (не завжди), а у будівництві два і більше. Різні й матеріали, що використовуються для кузова. Садові візки мають бути стійкими до вологи, адже з ними нерідко доводиться працювати під дощем. Тому вони бувають залізними оцинкованими або дюралевими.

Які є різновиди

Перед покупкою інструменту варто розібратися в асортименті. На відміну від будівельної, садова тачка коштує недорого та має порівняно невелику вантажопідйомність. Вона не призначена для дуже важких предметів та матеріалів, але відмінно впорається з більшістю робіт на ділянці. Розрахована на перевезення максимум 60-80 л за раз. Компактна, має гнучкий корпус.

Скільки коліс

Більшість садових візків має лише одне. Вони маневрені та швидкі, зручні для їзди по нерівностях. Ними простіше керувати у вузьких проходах. Щоб розвантажити, потрібно просто підняти ручки конструкції та нахилити її у потрібний бік.

Важливо! Потрібно враховувати, що такі моделі погано утримують рівновагу та не дуже добре їздять по вологій землі.

Двоколісні візки найчастіше використовуються у будівництві, хоча їх купують і для саду. Вони стійкі, легко переміщаються, причому працівник майже не відчуває ваги вантажу. У конструкції є вісь, що виконує функції ребра жорсткості та підвищує вантажопідйомність. Але варіанти з двома колесами не такі маневрені, як з одним. В обмеженому просторі з ними буде нелегко.

Форма та матеріал кузова

Він буває:

  • у формі трапеції з маленьким дном та широкою верхівкою;
  • у вигляді прямокутника;
  • з овальним днищем.

Найкращий матеріал – оцинкована сталь. Гарні й алюмінієві тачки, які добре витримують вплив вологи, не псуються від дощу або при перевезенні мокрого ґрунту. Багатьом подобаються легкі пластмасові. Але вони недовговічні та ламаються дуже швидко.

Які характеристики важливі

Садова тачка виглядає просто і здається, що будь-яка з існуючих моделей підійде для будь-якої мети. Але це не зовсім так. Щоб розуміти, яку садову тачку краще вибрати, варто проаналізувати основні критерії покупки.

Місткість та вантажопідйомність

Перше – це об'єм виробу. Це максимальна кількість матеріалів, що розміщується в ньому та перевозиться за раз. Об'єм вимірюється в літрах. Випускаються моделі ємністю від 60 до 130 л. Щоправда, ця величина умовна, оскільки не враховує кількість іншого вантажу, наприклад, саджанців чи гілок.

Вантажопідйомність – це максимальна вага, яку витримує візок. Краще купувати конструкцію із середніми показниками, від 60 до 120 кг. Якщо взяти більше, то тачка вийде сильно навантаженою. Вправлятися з нею буде нелегко.

Які є колеса

Найпростіші та найлегші – моделі з одним колесом. Вони добре маневрують між грядками, проїжджають по нерівних і звивистих доріжках. Але по копаній землі одноколісні конструкції їздять погано. Якщо планується працювати на ґрунті, краще взяти дво- або навіть чотириколісний варіант.

Багатоколісні моделі стійкі на пухкій поверхні, але за маневреністю поступаються одноколісним. Зрозуміти, який тип краще, простіше, якщо прикинути ширину доріжок, кількість поворотів на ділянці та наскільки вони круті. Якщо цікаво, як вибрати колеса, які здатні долати будь-які перешкоди, потрібно звертати увагу на діаметр. Чим він більший, тим краще ходові характеристики візка.

Дуже популярні пневматичні колеса на металевих обідках. Вони оснащуються підшипниками та легко проїжджають будь-де. Пневмоколеса потребують періодичного догляду, зокрема, змащування.

Розміри, ручки

Перед покупкою необхідно обов'язково уточнити габарити – висоту, ширину. Візок повинен легко проходити через хвіртки, ворота, двері сараю, під час їзди не виходити за межі доріжки. Моделі робляться з однією поздовжньою або двома паралельними ручками. Кожен користувач вирішує сам, який тип йому зручніше. Максимум навантаження на себе приймають дві паралельні.

Важливо! Ручки повинні бути досить довгими, щоб після роботи в саду або на городі людина не відчувала болю в шиї та спині. Добре, якщо у них прогумовані чи покриті пластиком закінчення. За такі зручніше братися.

Чим ще керуватися при покупці

Щоб правильно вибрати садову тачку, потрібно керуватися розмірами ділянки:

       маленький (до 10 соток) з вузенькими грядками та обробляється тільки в сезон – підійде модель з одним колесом на 80 л. Можна вибрати як алюмінієву, так і пластикову. Якщо працювати з нею будуть літні люди, краще, щоб вона не була важчою за 10 кг;

       середній (до 25 соток) – потрібен варіант міцніший та більш місткий. Достатньо одного колеса, але краще брати візок на 110 л, обов'язково з упорами та алюмінієвим кузовом. Такі візки важать близько 15 кг, тому працювати з ними простіше молодим або людям середнього віку;

       великий (до 0,5 га). На таких ділянках зводять лазні, басейни, роблять широкі грядки. Тут важливо за раз перевозити велику кількість матеріалу. Тому найкраща тачка для таких цілей – будівельна на 110 л із двома пневмоколесами;

       дуже великий (понад 0,5 га). На такій величезній площі знадобиться будівельний професійний візок до 250 л з двома колесами. Оптимальна модель з кузовом із нержавіючої сталі.

Подивитися та вибрати відповідний виріб можна тут https://www.fregat.com.ua/katalog/

Які роботи виконуються

Навіть найпростіша, компактна та легка садова тачка буде незамінна на будь-якій ділянці. З її допомогою перевозять сипкі добрива, цибулини та саджанці рослин. Без неї не можна обійтись під час збирання врожаю. Такий садовий інвентар підійде для транспортування викопаної картоплі, буряків, моркви, цибулі та інших овочів.

Якщо ви вирощує баштанні культури, потрібно обов'язково придбати візок. Він допоможе, коли настане час перевозити величезні гарбузи, дині та кавуни. Завдяки невеликій вазі та міцній рамі виробу з ним легко впорається і жінка.