Особливості експлуатації візків для газових балонів

У побутовому та сільському господарстві, промисловості, будівництві, на виробництві затребуваний візок для газового балона. Цей виріб спеціально розроблений під перевезення ємностей циліндричної форми. Модель на ручному управлінні складається з вертикальної рами, платформи під вантаж і коліс, розташованих на осі. Проектується під один або два балони.

Виробники встановлюють на раму ручки для зручності пересування, підсилюють конструкцію за допомогою дугоподібних ребер жорсткості. Без такої тачки не можна обійтися в різних умовах, адже газ широко затребуваний для опалення, приготування їжі, інших цілей на виробничих майданчиках, підприємствах. За допомогою візка простіше перевозити потужне обладнання без особливих витрат фізичної сили.

Головні переваги

При перевезенні газових балонів потрібно дотримуватися величезної обережності. Це небезпечний вантаж, важкий, що відрізняється специфічними розмірами. Переносити його в руках навіть на невелику відстань не лише незручно, а й небезпечно.

Важливо! Ємності з газом не можна трясти під час транспортування. Важливо берегти їх від будь-яких механічних впливів, оскільки будь-який із цих факторів може спровокувати вибух.

Ручний візок універсальний та підходить не тільки для газу. З його допомогою перевозять і кисневі балони. До основних переваг виробу варто віднести:

  • простоту конструкції. Основу складає каркас у вигляді металевої рами;
  • зручність. Для перевезення важкого балона на тачці не знадобляться зусилля, з виробом легко впорається одна людина;
  • міцність. Бочка або балон розташовуються під кутом 45 градусів, міцно та надійно фіксуються на візку;
  • мобільність. Конструкція легка, з нею не важко маневрувати у вузькому коридорі, між стелажів, проїжджати переходи;
  • безпеку. Обладнання кріпиться за допомогою ланцюга, тому не зміщується та не падає.

Пристрій має компактні розміри. Для економії місця на складі його можна ставити поверх іншого. При постійному використанні дозволяється зберігати балони на тачці.

Які є різновиди

Виробники пропонують кілька типів візків. Так, можна підібрати потрібні для конкретних цілей, виходячи з особливостей виробництва.

За кількістю балонів

Виділяють моделі для перевезення однієї чи двох ємностей. Перші випускаються у ширшому асортименті та застосовуються частіше. Вони потрібні при транспортуванні газу, кисню, ацетилену, вуглекислоти та інших речовин, що поставляються у балонах. Конструкція такого візка надійна та проста. Вісь посилена, для кріплення використовується оцинкований ланцюг. У комплектацію додають пневматичні та литі колеса діаметром 250 мм для зручного проїзду різними поверхнями.

Візки на два балони зустрічаються рідше. Вони також надійні, зручні та укомплектовані міцним ланцюгом для фіксації вантажу. Такі моделі є повністю звареними конструкціями з високоякісними гумовими колесами та металевими дисками. Включають три колеса, два більшого діаметра та одне меншого для кращої стійкості та балансу.

Цікаво! Додаткове колесо в конструкції потрібне для кращої маневреності. Оскільки вага візка на дві ємності більша, ніж на одну, її перевезення буде складним без допоміжних пристроїв.

За застосуванням

У побуті зазвичай використовують візки на один балон. Це моделі, розраховані на товсту ємність, наприклад з пропаном, або худу, високу. Останні використовують під кисень, ацетилен, завозять також у дитячі розважальні заклади, де треба надувати кулі.

Конструкції для двох балонів є промисловими. З їхньою допомогою перевозять як товсті, низькі, так і високі, худі ємності. Оскільки вони найчастіше затребувані для зварювання, подвійні тачки називають також зварювальними постами. Все тому, що вони підходять для транспортування не лише балонів, а й допоміжного обладнання на зразок пальників, шлангів.

За призначенням

Цілі застосування визначаються типом каркасу. Залежно від цього ручні тачки призначені:

  • для кисню. Це спеціалізовані моделі, потрібні в центрах дайвінгу та на промислових виробництвах. Випускаються як для одного, так і для двох балонів;
  • для газу. На таких конструкціях перевозять пропан або інший газ, як правило, для потреб аварійно-рятувальних бригад, сервісних служб;
  • для кисню та газу. Такі вироби називають комбінованими.

Експлуатація ємностей визначає вибір відповідного візка. Вони випускаються з колесами для звичайного, рівного покриття або їзди по сходах, вулиці.

Технічні характеристики

Переглянути існуючі варіанти та вибрати відповідний пристрій можна за посиланням https://www.fregat.com.ua/katalog/ . Важливим параметром незалежно від призначення є вантажопідйомність. Якщо тачка розрахована на один балон, тоді вона зможе перевезти максимум 150 кг, якщо на два – до 250 кг. Звичайна вантажна конструкція для газу не підходить, оскільки призначена для транспортування не більше 70 кг за раз.

Другий значущий показник – габарити. Подвійні варіанти досягають 170 мм заввишки і 650 завширшки. Будь-яка конструкція важить небагато. Навіть призначена для двох балонів зазвичай не важча за 25 кг. Має значення і діаметр коліс, від цього залежить зручність перевезення. Основні – 25-30 см. У двомісних для кращої маневреності є ще третє на 35 см.

Як користуватися

Застосування візка – простий процес, він не вимагає жодних особливих дій. Дуже важливо дотримуватися правил безпечного перевезення.

Важливо! Балони з газом вибухонебезпечні, тому їх не можна тримати поряд із джерелами відкритого вогню.

Конструкція розрахована для перевезення ємності під нахилом. Такий спосіб транспортування знімає зайве навантаження з рук та плечей працівника. Він також забезпечує безпечне пересування без забороненої зайвої тряски, стукотів. Діаметр і матеріал коліс спеціально продумані для комфортної їзди на різних покриттях.

Після встановлення балона на візок достатньо закріпити його за допомогою нержавіючого оцинкованого ланцюга. Він забезпечить надійну фіксацію, так що ємність не зміщуватиметься. Платформа не прогинається під її вагою. Достатньо доставити газ чи кисень туди, куди потрібно.