Типи колісних опор і їх відмінності. Специфіка пересувного обладнання

Специфіка пересувного обладнання

Візки - це незамінний атрибут господарських служб. Їх зазвичай в буденній суєті не помічають, але без таких пристосувань переміщення вантажу перетворилося б у велику проблему. З цієї причини стан їх вузлів необхідно ретельно контролювати. Одним з найважливіших елементів, що входять в конструкцію візка, є поворотна колісна опора. Саме завдяки їй, один-єдиний вантажник без особливих зусиль маніпулює великими вагами. У виготовленні колісної опори виробники застосовують різні матеріали:

  • поліуретан;
  • гума;
  • чавун;
  • фенол;
  • полівінілхлорид (ПВХ);
  • нейлон та інше.

Типи колісних опор різноманітні, вони використовуються в різних сферах. Виділяють побутові, «загального користування» (для установки на сміттєві контейнери, візки супермаркетів, офісні меблі і т. Д.), Промислові, для обслуговування виробничих процесів. Візки незамінні на складах, підприємствах харчової промисловості, металургійних заводах. Вибрати і купити колеса для візків, Ви зможете перейшовши за посиланням: https://www.fregat.com.ua/roliki-podvilochnye-i-kolesa-dlya-gidravlicheskoy-telezhki

Перевага опор з різних матеріалів

Кожне сировину для виготовлення обладнання характеризується певними властивостями. Це впливає на експлуатаційні можливості колісних опор і візків, а також на їх ціну. Якщо відштовхуватися з економічної точки зору, вигідніше за все використовувати колеса з покришками з сіркою або чорною гуми. Вони недорого коштують, але при цьому досить потужні. З недоліків можна виділити виразний слід, який залишають візки на поверхні. Такі типи широко використовуються на промислових підприємствах.

Поліуретанові колісні опори більш довговічні. Завдяки високій стійкості до зношування, вони використовуються не тільки в приміщеннях, а й поза ними. Один з найбільш прийнятних варіантів для широкого застосування. Високою міцністю і надійністю відрізняються сталеві колеса. Однак до їх недоліків відносять вм'ятини, які залишаються при пересуванні візка на дерев'яних поверхнях.

Відмінною рисою опор з ПВХ є еластичність. Тому такі колеса ефективні там, де доводиться перевозити вантаж по дротах. Нейлонові опори довговічністю не відрізняються, але зате у них низька ціна. Якщо візок експлуатується не надто інтенсивно, це однозначно один з кращих варіантів. В такому випадку, купивши нейлонові колеса, ви значно заощадите!

Технічна інформація

Як вже згадувалося, колісні опори поділяються за призначенням, використовуються в сферах від побутової до промислової. Існує ще одна класифікація - за типом кронштейна. Відповідно до неї, колеса бувають фіксовані і поворотні. Остання варіація є найбільш поширеною, тому розглянемо її в якості прикладу. Стандартна колісна опора складається з наступних компонентів:

  1. Кріпильний майданчик.
  2. Кулькові підшипники.
  3. Поворотний кронштейн.
  4. Гальмівна система.
  5. Болт-гайка.
  6. Обід.
  7. Шинка.

Деякі опори працюють без кронштейна. Такі колеса встановлюються на гідравлічних візках як основні. Іноді задіюються як приводні колеса, а також в якості комплектуючих і запчастин. На гальмівних колісних опорах використовується один з двох видів гальм:

  1. Педаль. Іноді вона виступає з-під візки, приводиться в дію натисканням ноги. Функціонує за принципом фіксації колеса і поворотного механізму.
  2. «Метелик». Такий тип гальма, як і попередній приклад, ставиться і знімається ногою. На відміну від педалі, він фіксує тільки колесо, а поворотний механізм не зачіпає.

Колісні опори без гальм теж дуже поширені. Їх принцип дії полягає в тому, що вони обертаються на 360 градусів щодо платформи візка. Вилка опори при цьому оснащується ребрами жорсткості, що надає додаткову бічну стійкість.

Процес вибору правильного колеса

У деяких галузях, наприклад, в складському господарстві або в ремонтних цехах, візки є важливою технічною одиницею. Якщо їх стан неробочий, ця обставина позначиться на виробничих процесах. Зрозуміло, якщо немає можливості транспортувати вузол стану або крана безпосередньо до місця ремонту, то і своєчасний його ремонт під питанням. В результаті гальмується запуск обладнання, яке повинно виконувати процеси і приносити прибуток.

Увага! Економічна складова хоч і важлива, але не ключова причина для того, щоб підтримувати в робочому стані колісні опори. Справа в тому, що будь-яка їх поломка, поряд з витратами, може спровокувати травму не тільки вантажника, а й людей поблизу. На будь-якому підприємстві питання дотримання правил техніки безпеки, що стосуються здоров'я і життя людини, є пріоритетними.

Однією з умов для безперебійної експлуатації колісних опор вважається правильний їх вибір. Це відповідальний процес, що складається з трьох етапів:

  1. Аналіз основної зони, де буде використовуватися візок. Перед тим як вибрати колісні опори, ретельно вивчається статевий або дорожнє покриття, особливості навколишнього середовища.
  2. Розрахунок показників, від яких потрібно відштовхуватися при виборі колісної опори. Це динамічна вантажопідйомність, гранична статистична навантаження, опір коченню та інше. Визначається оптимальний діаметр колеса і матеріал, з якого він виготовляється.
  3. На підставі попередніх розрахунків остаточно вибирається тип колісної опори, вид кріплень. При цьому динамічна вантажопідйомність перевіряється вже практичним шляхом.

Щоб колісні опори на візках довго служили, потрібно дотримуватися правил їх експлуатації. Якщо використовуються промислові колеса, необхідно, щоб і покриття відповідало їх особливостями. В іншому випадку і покриття, і колеса швидко приходять в непридатність.

Необхідно взяти до уваги і функціональні особливості самого візка. Якщо вона маневреність, то поворотні колісні опори переважно замінити фіксованими. Ще один важливий фактор - швидкість пересування візків. Вона повинна складати не більше 4 або 5 км / год, це гарантує цілісність системи. Не можна перевищувати гранично допустиму вантажопідйомність колеса, так як це може привести до розриву і кронштейна, і опори повністю.

Тип контактного шару і матеріал коліс. Що потрібно знати про них і про поверхні

Існують відмінності за типом контактного шару колісних опор, приділяється увага матеріалу, з якого він виготовлений. Шини на візках бувають:

  1. Стандартні литі - гумові. Широко використовуються на візках загального користування. Вони безшумні, характеризуються високою хімічною стійкістю, витримують негативні атмосферні прояви.
  2. Еластичні литі. Такий тип використовується на колесах, покликаних витримувати дуже високе навантаження.
  3. Пневматичні. Відрізняються гарною амортизацією, низьким опором коченню, завдяки чому не псують покриття. Часто застосовуються на ручних візках, в тому числі на садових.
  4. Поліуретанові литі, виготовлені під тиском. Характеризуються високою стійкістю до зносу, добре поглинають вібрацію, тихохідні, дозволяють з легкістю транспортувати навіть велику вагу.
  5. Поліамідниє. Опори з такими шинами використовуються на лабораторному і лікарняному обладнанні. Вони стійкі до впливу хімікатів, спиртів, слабких кислот і інших реагентів.
  6. Чавунні. Відрізняються термостійкістю і міцністю. Стійкі до великих навантажень і зовнішніх впливів, витримують температурні перепади в діапазоні від -100 до +600 ° C. Використовуються на габаритному рухомому обладнанні підприємств металургійної промисловості.
  7. Фенопластовие - на основі фенольної смоли. Це жаростійкі колеса, стійкі до корозії і інших зовнішніх впливів, не схильні до агресивної дії органічних розчинників.

Щоб підібрати опори, необхідно врахувати характеристики і стан підлоги, за яким будуть їздити колеса. Від цього залежить їх зносостійкість. Відомо, що для керамічної плитки, яка часто укладається в офісах і різних установах, підійдуть поліуретанові або гумові шинки.

На асфальті прекрасно «відчуватимуть» себе пневматичні покришки. Для цього покриття в якості матеріалу шини колеса можна використовувати і еластичну гуму, яка демонструвала б кращі експлуатаційні властивості навіть на поверхні з металевою стружкою. Вона ж, поряд з пневматичної покришкою, ефективна і на грунті. Що стосується цементних покриттів, то на них, як і на керамічній плитці, краще вибрати колісні елементи, зроблені з поліуретану або гуми.

Проводячи технічне оснащення обладнання, не нехтуйте рекомендаціями фахівців. Адже при взаємодії контактного шару і поверхні підлоги може виникнути і небажана хімічна реакція, і розряди статичної електрики. На шини також негативно впливають нерівності і шорсткості. Виходячи з цього можна сміливо стверджувати, що правильний вибір колісних опор - дуже важливий момент в технічному забезпеченні. Завдяки цьому комплексу заходів триватимуть експлуатаційні терміни обладнання і, можливо, знизиться матеріальний збиток, викликаний несумісністю покришки і поверхні, на якій доводиться працювати.