Колеса для пекарського обладнання. Різновиди візків для пекарні

Технологія випічки хлібобулочних виробів в пекарнях, на хлібозаводах або кондитерських вимагає застосування десятків найменувань спеціального обладнання. Більшість пристроїв і механізмів, задіяних в хлібопекарському процесі, оснащені колесами, адаптованими до умов цього трудомісткого виробництва.

Для правильної організації роботи підприємства, що випускає хліб і супутню продукцію, потрібна інформація не тільки про те, якими печами і технічними засобами варто обладнати цех для випічки, а також про те, які бувають візки для пекарень і які колісні системи повинні бути на них встановлені.

Різновиди візків для пекарні

Процес випічки передбачає виконання кількох послідовних операцій, в кожній з яких використовується певний вид пересувного обладнання. Діаметр, тип і матеріал виготовлення коліс для мобільних конструкцій залежить від призначення і умов експлуатації конкретної візки, тачки або стелажа. Підприємствами цієї галузі найчастіше застосовуються такі види механізмів для транспортування:

  • ковшеві візки ( «рикші») - призначені для переміщення всередині цеху сипучих або дрібноштучних інгредієнтів. Вони являють собою глибоку ємність з нержавіючої сталі зі скошеною передньою стінкою для проведення зручною вивантаження. На дні ковша закріплений кронштейн, на осі якого розміщуються два колеса діаметром не менше 40 см і вантажопідйомністю до 200 кг кожне. Задня стінка «рикші» оснащена двома опорними елементами з ручками з ПВХ;
  • технологічні візки - застосовуються для перевезення молока або кисломолочних продуктів (сиру, йогурту, закваски). Основою їх конструкції є прямокутна цільна ванна з «нержавійки» об'ємом до 120 літрів. На дні ємності розташовується зливна система у вигляді патрубка з краном. У фундаменті візки закріплена несуча рама з чотирма поворотними колісними опорами, на яких встановлені гальмівні пристрої. Для зручності транспортування з торця ванни розміщується міцна відкидна ручка;
  • підлогові візки - служать для транспортування ящиків, встановлених один на інший. Конструкція із сталевих листів здатна витримати вантаж масою до 1 тонни. Тачки з такою вантажопідйомністю оснащуються колесами діаметром не менше 16 см, виготовленими з поліаміду, матеріалу, що володіє високою міцністю і зносостійкістю.

Увага! Підлогові транспортувальні візки випускаються в різних модифікаціях, розрахованих на переміщення одного або двох рядів ящиків. Подвійні моделі для збільшення вантажопідйомності оснащуються шістьма колесами.

 Головні вимоги до колісних опор тачок і візків для перевезення - це міцний корпус колеса, здатний витримувати великі вагові та механічні навантаження. Для пересувних конструкцій важливі також хороші ходові якості, висока маневреність в умовах обмеженого простору і здатність транспорту долати невеликі перешкоди.

Обладнання, призначене для екстремальних температур

Наступна категорія пекарського обладнання - це стелажі, призначені для екстремальних умов експлуатації з великими температурними перепадами:

  • пельменні візки - призначаються для заморозки пельменів, вареників, млинців, а також тесту та інших напівфабрикатів. Розбірної каркас виробів, виготовлений з харчової нержавіючої сталі, може одночасно утримувати 18 гастроемкостей з продукцією. Переміщається ця конструкція за допомогою чотирьох поворотних колісних опор зі стопором;
  • візки-шпильки для листів - міцні багатоярусні стелажі, які можуть використовуватися для вистоювання і випікання виробів з тіста, підвезення готової продукції в роздавальну зону або заморожування напівфабрикатів в холодильній камері. Металева основа візки оснащена двома парами жаростійких коліс з блокаторами, що забезпечують безпеку і виключають неконтрольоване пересування обладнання;

 Важливо! Візки-шпильки виробляються під певну модель ротаційної печі, тому не мають стандартних габаритів і точної кількості рівнів.

  • технологічні стелажі - виготовлені з вуглецевої сталі, вони служать для використання в ротаційних печах при максимальному температурному режимі. Можуть мати розбірний або литий каркас, а також різне число ярусів. Поворотні колеса стелажа виробляються з термостійких матеріалів, що не допускають нанесення ушкоджень пекарського обладнання.

Кількість візків і стелажів, необхідних для пекарні, залежить від розмірів і продуктивності підприємства, а також видів продукції, що випускається. Вибір жаростійких коліс повинен грунтуватися на характеристиках використовуваних печей та технології процесу випічки.

Типи жаростійких коліс

Особливе значення при підборі колісних опор, що застосовуються при високих температурах, має матеріал їх виготовлення. Колеса повинні не тільки витримувати сильний жар, а й мати необхідну сертифікацію для роботи з харчовими продуктами, а також дбайливо ставитися до покриття підлоги пекарні. Найбільш поширеними в гарячих цехах є термостійкі вироби наступних типів:

  • колеса з термопластичної смоли - міцні і стійкі до зносу і агресивному середовищі моделі, здатні витримувати вагу понад 200 кг і температуру до 280 ° C. Фенольні вироби не завдадуть шкоди навіть найделікатнішою поверхні;
  • алюмінієві колеса — призначені для використання при t до 400 ° C, добре витримують інтенсивні навантаження будь-якого характеру. Алюміній можна застосовувати практично на всіх варіантах статі;
  • колеса з чавуну — розраховані на температурний діапазон від -40 до +500 ° C. Мають тривалий термін експлуатації і добре зарекомендували себе на нерівних підлогах з великими перепадами;
  • колеса з шинами з термостійкої гуми - сумісні з будь-яким типом покриття, витримують температуру до +230 ° C, мають гарні ходовими якостями і мають невисоку ціну.

Колеса з термостійких матеріалів випускаються з поворотними і фіксованими кронштейнами і можуть оснащуватися різними гальмівними системами.

Переваги колісних опор з термостійких матеріалів

Стійкість до високих температур не єдина перевага жаростійких колісних опор. Всі колеса такого типу мають ще декількома важливими для пекарні перевагами:

  • антикорозійними властивостями;
  • великою вантажопідйомністю;
  • стійкістю до агресивного впливу хімічних сполук;
  • гарну маневреність і прохідність.

До переваг жаростійких коліс, також можна віднести простоту їх технічного обслуговування і тривалий термін служби.

Придбання колісних опор у перевіреної компанії-виробника, дозволить вам не сумніватися в точності всіх параметрів, зазначених в паспорті виробу.