Як правильно вибрати візок для піддонів? Види гідравлічних візків

Вилковий візок для піддонів гідравлічного типу (рохля або рокла) є важливим засобом механізації для багатьох складів, а також торговельних та деяких інших підприємств, що займаються обробкою вантажів (наприклад, дрібноштучної продукції або упакованих сипучих будматеріалів), що розміщуються на піддонах. Використання такої техніки істотно спрощує прийом товарів, складування, видачу на торгові площі, а також навантаження на транспортні засоби. Все це дозволяє оптимізувати бізнес-процеси, а також підвищує безпеку співробітників, надаючи можливість суттєво прискорити обробку вантажів.

Відповідаючи на питання про те, як вибрати візки для вилкових піддонів, варто відзначити, що підбір оптимальної моделі такої техніки залежить від ряду різних чинників, а саме:

  • розміру та ваги оброблюваних вантажів;
  • щоденного обсягу товарообігу;
  • типу поверхні, на якій експлуатуватиметься техніка (визначає необхідність застосування тих чи інших коліс);
  • особливості облаштування складської території.

Врахування всіх цих умов дозволить придбати найбільш оптимальну техніку.

Види гідравлічних візків

Найбільш затребуваними сьогодні є стандартні гідравлічні рокли, здатні підніматися над рівнем землі на 85–200 міліметрів. Виробники пропонують цю техніку в моделях з різною вантажопідйомністю та довжиною вил. Це оптимальний варіант для роботи з товарами, які розміщуються на складських піддонах стандартного типу.

Крім того, виділяють такі різновиди гідравлічних візків, як:

  1. Спеціальні. Техніка цієї категорії сконструйована для застосування на нерівних поверхнях, наприклад, будівельних майданчиках або територіях ферм. Залежно від габаритів та інших параметрів вона підходить для транспортування як стандартних, так і половинчастих піддонів. Крім того, до цієї категорії техніки відносяться низькопрофільні тачанки та рохлі з корпусом з оцинкованої або нержавіючої сталі. Останні підходять для використання у складних умовах, наприклад, у приміщеннях з постійно підвищеним рівнем вологості.
  2. Електричні. Вони вимагають набагато меншої праці від операторів, ніж стандартні ручні візки для піддонів. Їх привід та механізм підйому вил керуються за допомогою електричного блоку. Як правило, мають підвищені показники вантажопідйомності.
  3. Високопідйомні. Їх також називають моделями з ножним витягом. Основна перевага використання такої техніки полягає у наданні більш комфортних умов праці для працівників підприємств. Піднімаючи продукцію на більшу висоту, візок виключає необхідність нахилятися, беручи вантаж до рук.
  4. Вагові. Рокли цієї модифікації відрізняються наявністю всіх типових для стандартної техніки характеристиками, за винятком того, що в їхню конструкцію вбудовуються ваги. Це дозволяє зважувати продукцію безпосередньо під час транспортування.

Важливо! При виборі гідравлічного вилкового візка (незалежно від його типу) необхідно звертати увагу на якість його збирання, а також матеріали виробництва. Саме від цього залежить термін експлуатації такої техніки.

Вибір за розміром піддонів

Габарити палет — це один з найважливіших факторів, які необхідно враховувати під час підбору рокли. Стандартними для України є піддони з розмірами 800x1200 мм. Такі ж габарити властиві для більшості палет, які використовуються виробничими та логістичними підприємствами країн ЄС. Для їх надійного захоплення цілком достатньо візка з довжиною вил 54 сантиметри.

Проте підприємствам, що приймають продукцію з США, Фінляндії та держав, що не входять до Європейського Союзу, варто подбати про придбання рохлей з довжиною вил 680 міліметрів. Вся справа в тому, що в зазначених країнах стандартними є піддони з габаритами 1000x1200 мм. Тому навантажувачі з невеликими вилами для їхнього переміщення не підходять.

Крім того, деякі виробники пропонують моделі гідравлічних візків з платформи, довжина яких може регулюватись. Така техніка є оптимальною для складів, що приймають вантажі на палетах різного розміру.

Який тип коліс краще

Колеса — найважливіша частина конструкції будь-якої рохлі, оскільки саме від матеріалу для їх виробництва залежить:

  • довговічність техніки;
  • зручність експлуатації візка на поверхнях різного типу;
  • маневреність тощо.

Крім того, цей фактор визначає рівень шуму під час транспортування вантажів, що у разі використання великої кількості техніки в умовах закритих просторів відіграє важливу роль.

Серед основних типів коліс варто зазначити:

  1. Нейлонові. Відрізняються високими показниками зносостійкості та відмінно підходять для комплектації візків з великою вантажопідйомністю, що експлуатуються на рівних поверхнях. Запобігають самостійному руху рохлі на гладких підлогах. Їхній недолік — високий рівень шуму під час переміщення техніки.
  2. Поліуретанові. Добре підходять для техніки, що призначена для використання в умовах промислових цехів. Відмінно витримують вплив жирів і хімічних речовин, а також піску та тирси.

Гумові. Це найбільш тихий тип коліс, що характеризується високим рівнем зчеплення із основами різного типу. Основний мінус — швидкий вихід з ладу при високих вагових навантаженнях.

Крім того, при виборі вилкового візка необхідно звернути увагу на конструкцію коліс. Вона може бути одиночною або тандемною. Рохлі з колесами першого виду найкраще підходять для переміщення легких вантажів на рівних підлогах. Добре сумісні зі стандартними європіддонами. Здвоєні (тандемні) модифікації коліс здатні витримувати вищі навантаження, зокрема при переміщенні продукції по нерівних підлогах.